Magyarországra készül a D-Link is

A tajvani központú D-Link-csoport a magyarországi piac bővülésétől teszi függővé, hogy regionális központot hoz-e létre hazánkban – mondta el Kevin Wen, a D-Link európai elnöke a NAPI Gazdaságnak. A D-Link a világpiacon jelenleg 23,7 százalékos részesedéssel rendelkezik az internetes hálózati berendezések területén. Céljuk az, hogy Magyarországon is hasonló eredményt érjenek el, s ha ez sikerül, létrejöhet a regionális központ. A D-Link termékei közé tartoznak a kapcsolók, a biztonsági tűzfalak, illetve a vezeték nélküli és DSL-technológiájú – széles sávú internet-hozzáférést lehetővé tevő – termékek.

A D-Link európai terjeszkedése igen látványos. Wen hangsúlyozta, hogy az öreg kontinensen elért forgalmuk a legfrissebb, szeptemberi adatok szerint 42 százalékkal bővült, s a kelet-európai árbevétel ennél is meredekebben emelkedett. Térségünkben a tajvani cég évente legalább megduplázza a forgalmát – Oroszországot és a volt szovjet utódállamokat nem is számítva. A csoport legfőbb magyar partnere a Matáv, amelynek többek között ADSL-akciójához szállít vezeték nélküli technológiát alkalmazó berendezéseket a tajvani cég. Kérdésünkre a D-Link európai elnöke hangsúlyozta, hogy vállalkozása főként vezetékes technológiákhoz szállít megoldásokat, így például a norvég Telenor partnereként az északi országban is aktívak. Ugyanakkor a Telenor magyar leánycégével, a mobiltávközléssel foglalkozó Pannon GSM-mel nem működnek együtt.

A D-Link a világ legnagyobb internetes hálózati berendezéseket gyártó vállalata, ha a termelés volumenét tekintjük. Világszerte 87 irodával, képviselettel és leányvállalattal rendelkeznek. Az eladásokat, az árbevételt nézve viszont csak a második helyen áll az amerikai Cisco mögött, egymilliárd dollárt meghaladó forgalommal. A D-Link saját márkanevén, illetve nagy nemzetközi cégek beszállítójaként, OEM-partnerként is értékesíti termékeit. Ennek megfelelően együttműködnek például az IBM-mel és az Intellel is. A tajvani cég közel háromszáz terméket gyárt (140 márkanéven), s folyamatos újítások révén egyre újabb területekre tör be. Így a multimédiás hasznosítások és a vezeték nélküli technológiák jelentik számukra a legfőbb jövőbeni kihívásokat.

Azóta történt

Előzmények