MakTel: kevesebb dolgozó, erősebb részvény?

Macedóniában 2005-ben kezdődik a távközlési piac liberalizációja. A Matáv ottani leányvállalata, a MakTel ekkorra technológiaorientált társaságból ügyfél- és marketingorientált céggé kíván válni. Ennek jegyében még az idén jelentős személyi átalakításokra készül – erősítették meg a Napi Gazdaságnak a portfolio.hu hírét a MakTelnél. A technikával, hálózatépítéssel foglalkozó munkaerőből ugyanis létszámfelesleg alakult ki, ugyanakkor hiányoznak a marketinghez, értékesítéshez értő szakemberek.

Halasi Márton, a MakTel emberierőforrás-igazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a társaság 500 dolgozó elbocsátását tervezi, akiknek végkielégítéséről pontos adatot nem közölt, de nem cáfolta, hogy az forintban milliárdos nagyságrendű lehet. A jelentős összeget az indokolja, hogy az országban rendkívül magas, mintegy 40 százalékos a munkanélküliség, így a távozó dolgozóknak kicsi az esélyük az újbóli elhelyezkedésre. A MakTel emiatt nekik a törvényben előírt 12 hónapnyi munkabérnél többet kíván fizetni. A társaság számításai szerint a személyi átalakítások költsége három év alatt térül meg.

A Matáv megerősítette, hogy az átalakítás hatással lesz a cég 2004-es eredményeire. Ezzel a költséggel azonban az éves üzleti tervben – amelynek részletei nem publikusak – már számoltak. Az elbocsátások költségvonzata az EPS mutató (részvényenkénti eredmény) csökkenésében jelentkezhet, ám az átalakítás a részvényesi értéket valószínűleg növelni fogja. A macedón vállalat eredményeiről annyit tudott meg a Napi, hogy az idén eddig megfelelően teljesítette az üzleti terveit.

Azóta történt

Előzmények