Már autós kamerával is generálható kriptopénz

A Hivemapper segítségével az autósok lényegében kriptopénzt generálhatnak, ha odaadják az autós kamera felvételeit.

Múlt hét csütörtök óta van lehetősége bármelyik sofőrnek arra a világon, hogy vezetés közben kriptopénzt generáljon. Ennek feltétele, hogy vesz egy autós kamerát egy San Franciscóban működő startuptól, majd megosztja annak felvételeit.

A Hivemapper célja, hogy megszerezzen néhány vevőt a Google-től, az utcaszintű képanyagok piacán. Ehhez 18 millió dollárnyi tőkét szereztek tavasszal, és eddig 66 országban bő 5500 kamerát adtak el. Amint a sofőrök jelzőtáblákat, üzleteket vesznek fel a kamerával, Honey nevű tokeneket mintelnek. Ariel Seidman vezérigazgató szerint az amerikai korlátozások miatt azt nem árulhatja el, hogyan és mikor lehet ezeket elkölteni. Ahhoz viszont ragaszkodott, hogy valódi értéket teremtenek, ez pedig tükröződik majd a tokenben.

Bár sok befektető továbbra is kiáll a Web3 mellett, mások aggódnak a kategóriára egyre inkább jellemző csalások és spekuláció miatt. Ezen felül a Hivemappert máris biztonsági kockázatként tartják számon, de a cég szerint elsatírozzák az arcokat, rendszámtáblákat, titkosítják a helyadatokat, névtelenítik a felhasználókat és nem végeznek megfigyelést. A cég célja, hogy alávágjon a Google árazásának, hasonló minőséget kínálva.

Hasonló célja van a Meta által 2 éve felvásárolt Mapillarynek is, ott viszont mobilos felvételeket is elfogadnak, de kompenzációt nem adnak az embereknek.

A német autógyártók által is birtokolt HERE már fontolgatja a Hivemapper képanyagának használatát, de sok országból nyertek máris ügyfeleket.

Azóta történt

Előzmények