Márciustól igényelhető ékezetes domainnév is

Ez a lehetőség olyan oldalaknál lehet hasznos, amelyek kifejezetten a magyar közönségnek szólnak. Márciustól már gyűjthetik az igényléseket az erre jogosult szolgáltatók, ám ezek csak március 1-je után kerülnek az Internet Szolgáltatók Tanácsához.

Első lépésben csak olyan ékezetes domaint lehet igényelni, amelynél az igénylő már birtokolja a név ékezetek nélkül változatát. Az a honlap-üzemeltető elsőbbséget élvez a többi igénylővel szemben, aki a már meglevő oldalának domainneve mellett annak ékezetes változatára is igényt tart. A .hu felső szintű domainnevekben márciustól használhatók lesznek a magyar ékezetes kisbetűk (á,é,í,ó,ö,ő,ú,ü,ű), de más nyelvekhez tartozó (pl. francia, cirill, kínai) betűkészletekből nem lehet válogatni. Az új szabvány továbbra sem enged meg nem alfanumerikus karaktereket, például a % vagy a $ jel nem használható. Az eddigi szabályozás kizárólag a latin abc ékezet nélküli kisbetűit, a numerikus karaktereket 1-től 9-ig, valamint a kötőjelet engedte meg a domainnévben.

A mostantól hatályos IDN (Internationalized Domain Name) szabvány ad lehetőséget a nemzeti karakterek használatára. A böngésző- és levelezőprogramok a megadott ékezetes domainnevet átkódolják olyan formára, amelyet már a korábbi domainnév-rendszer is képes kezelni. Amelyik alkalmazásba ezt a technológiát még nem építették be, az nem tudja az ékezetes domainnevet kezelni. Az ékezetes domainnév még egy ideig nemzetközi használatra nem igazán alkalmas, mert a standard billentyűzeteken nincsenek magyar, ékezetes karakterek. Az új lehetőség ezért a hazai felhasználóknak szóló weboldalak esetében lehet elsősorban hasznos. Egyelőre még nem mindegyik alkalmazás ismeri az új lehetőséget, de például a Mozilla, a Netscape és az Opera böngészők újabb változatai már felkészültek az új szabványra.

Azóta történt

Előzmények