Virtuális túra a Mars felszínén

Két gigapixeles panorámaképet készített Andrew Bodrov észtországi profi fotós a Curiosity marsjáró több száz kisebb méretű felvételéből, majd tette közzé a 360Cities oldalán.

A hatalmas kép alapjául szolgáló alapanyagot a Curiosity 17 darab kamerája szolgáltatta, melyek mai szemmel nézve (főleg, ha elsőre a NASA „űrtechnológiája” jut eszünkbe) elég alacsony, mindössze 2 megapixel felbontásúak. Szükség esetén a kamerarendszer videót is tud rögzíteni, maximum 10 képkocka per másodperc képsebességgel, 720p felbontásban. A viszonylag alacsony felbontásra a Marsra juttatás bonyolultsága a magyarázat, a mérnökök csak a minden szempontból alkalmas, speciális kamerákat használhatták.

A panorámakép készítése során felhasznált felvételek a Narrow Angle (NAC, 100 mm) és Medium Angle (MAC, 34 mm) készültek, a 90000x45000 pixeles végeredmény pedig 295 NAC és 112 MAC képből áll.

„Ez a legnagyobb panoráma tájkép fotó, amelyet világűrben készült felvételekből állítottak össze. Nagyon izgalmas másoknak is megadni a lehetőséget, hogy eddig soha nem látott közelségből és részletességgel csodálhassák meg  a Marsot” - mondta Jeffrey Martin, a 360Cities alapítója.


Mars Gigapixel Panorama - Curiosity rover: Martian solar days 136-149 in The World

Azóta történt

Előzmények