Mobilegyenlegről is fizethető a vonatjegy

A mai naptól nemcsak bankkártyával lehet az interneten lefoglalt vasúti menetjegyek árát kifizetni, hanem a mobiltelefonok egyenlegének terhére is – jelentette be ma a MÁV-START Zrt. a három már működő mobiloperátorral közösen Budapesten. A vasúttársaság arra számít, hogy a fejlesztés révén bővülhet az online jegyet váltók köre, így a vasúti pénztárak előtt tovább csökkenhetnek a sorok.

Csak teljes áron

A mobilvásárlásnak azonban van néhány korlátja. A legnagyobb az, hogy a jogszabályi környezet miatt kedvezményes menetjegyek értékesítése ezen a csatornán nem lehetséges, ezért egyelőre kizárólag teljes árú jegyek vásárlása megengedett. Mint a sajtótájékoztatón elmondták: ebben az esetben viszonteladói konstrukcióról van szó, és a szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a kedvezményeket viszonteladó számlázza ki a fogyasztóknak. A MÁV jelenleg más közlekedési vállalatokkal együtt lobbizik a jogszabály módosításáért – tették hozzá.

MÁV kioszkA mobilegyenleg terhére történő jegyváltás során a tranzakciók alsó határa 130, a felső korlát pedig 7500 forint. A menetjegyeket a vasúttársaság weboldalára bejelentkezve lehet megrendelni, majd a mobilegyenleges fizetés választása után kell megadni a telefonszámot, aminek a terhére történik a vásárlás. A szolgáltatás mindhárom mobilhálózatból, azaz a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone ügyfelek számára is elérhető. A folyamat során az ügyfél egy SMS-t kap, erre válaszul a vásárlási szándékát 3 percen belül meg kell erősítenie egy „OK” szövegű üzenettel. A vásárlás után az ügyfél SMS-ben kapja meg a jegy átvételéhez szükséges tízjegyű kódot, melyet az ország negyven vasútállomásán (a legnagyobb forgalmú vasútállomásokon, az IC megállóhelyeken és a turisztikailag fontos állomásokon) található internetes jegykiadó automatákon lehet kinyomtatni, de választható az otthoni jegynyomtatás lehetősége is.

Az ilyen módon megváltott vasúti menetjegy díja megegyezik az egyéb módon megvásárolható menetjegy árával, a tranzakció annál a visszaigazoló SMS normál díjával kerül többe.

Lesz app és valódi mobiljegy

A sajtótájékoztatón Zaránd György, a MÁV-START üzleti vezérigazgató-helyettese felidézte: az internetes jegyértékesítést 2008-ban indította el a társaság. Kezdetben csak a nagyobb állomásokon telepített jegykiadó kioszkokban lehetett kézhez venni az online megvásárolt jegyeket, tavaly november óta azonban már bárhol ki tudják nyomtatni a menetjegyeket a vásárlók. Az indulás óta 1,2 millió tranzakciót bonyolítottak a felhasználók a vásárlási felületen, és az elmúlt években ezek száma egyre nő – mondta el Zaránd György.

A vezérigazgató-helyettes hozzátette: a jegyértékesítés fejlesztésére tavaly külön projekt indult a vállalatnál, ez várhatóan másfél év múlva fejeződik be. Ennek egyik részeredményre a mobilfizetés bevezetése, de a távlati cél az, hogy még nagyobb ügyfélkör még egyszerűbben vásárolhasson jegyeket. Ennek érdekében dolgoznak azon, hogy a kedvezményes jegyeket is bevonhassák a mobilos értékesítésbe, illetve készül okostelefonokon és tableteken futó MÁV-START app, valamint a valódi – azaz nyomtatást nem igénylő, telefonon bemutatható – mobiljegy megvalósítása.

Azóta történt

Előzmények