Minden InterCityn lesz ingyenes wifi

A MÁV-START valamennyi InterCity vonaton és a budapesti elővárosi forgalomban közlekedő vonatok jelentős részén biztosítani fogja az ingyenes internet-hozzáférést lehetőségét az utasok számára – számolt be az újabb fejlesztés tervéről a vasúttársaság. Az ehhez szükséges eszközök felszerelését a kocsikban hamarosan megkezdik, és ezzel párhuzamosan kiírják a mobilszolgáltatókat versenyeztető közbeszerzési eljárást.

A társaság tavaly szeptemberben indította el a wifiszolgáltatás kísérleti projektjét, ennek keretében tíz, az északkeleti országrészben közlekedő 3. generációs IC-kocsiban tették elérhetővé a grátisz internetet. Az ennek alapját adó mobilinternetes kapcsolatot a MÁV-START pályázatára akkor egyedüli ajánlattevőként jelentkező Magyar Telekom (T-Mobile) biztosítja, de a most bejelentett fejlesztésre új tendert írnak ki.

A szolgáltatás népszerű az utasok körében, egyre többen használják, és folyamatosan nő a forgalmazott adatmennyiség is. A vasúttársaság már az év elején elmondta lapunknak, hogy a kedvező fogadtatásra való tekintettel bővíteni fogják a wifivel ellátott szerelvények körét, de akkor még csak a pécsi és a szegedi vonalon közlekedő régebbi kocsik korszerűsítése került szóba.

Végül ennél nagyobb volumenű fejlesztést határozott el a MÁV. A tervek szerint ősztől már valamennyi hazai IC-kocsiban elérhető lesz az ingyenes wifi, az év végéig pedig a budapesti elővárosi vonatok jelentős részén is. A fejlesztés közel 750 járművet érint – közölték. A szükséges átalakításokat házon belül oldja meg a vállalatcsoport, a munkát a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. végzi el. A szolgáltatás kiterjesztésének köszönhetően évente ötvenmillió utasnak lesz lehetősége ingyen netezni a vonatokon – áll a MÁV közleményében.

Magyarországon nem csak a MÁV szerelvényein érhető el ingyenwifi: hazánkban elsőként – tavaly márciusban – a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) indította el a szolgáltatást néhány IC-járatán. A magyar és az osztrák állam, valamint a Strabag tulajdonában lévő vasúttársaság az idei év elején egyes Bpz sorozatú személyvonati kocsijait is felszerelte internettel, illetve az állomásokon is megkezdte ingyenes hotspotok kialakítását: ilyenek jelenleg a soproni, csornai, szentgotthárdi és szombathelyi vasútállomás területén működnek. A GYSEV szolgáltatásához a Telenor biztosítja a mobilinternetet.

Azóta történt

Előzmények