Megabitek és IP TV a vízen

Az immár hetedszer "kifutó" Internethajó utasai Budapesten az elsők között próbálhatják ki a digitális televíziózást (IP TV), amelyet a TVnet Kft. mutat be a hajó közönségének a mai napon. (Szerkesztőségünk fedélzeten tartózkodó munkatársai pedig, akik ma egész nap a Duna és a TVnet hullámairól frissítik a szájtot, természetesen első kézből számolnak be tapasztalataikról – majd kicsit később, ugyanis jelenleg még az első kávéinkat kortyolgatjuk – a szerk.) Ezt az első próbát az augusztustól induló – a cég 100 ügyfele számára sugárzott, 10 csatornás – kísérleti adás követi. A TVnet a két szolgáltatásához 10 Mbit/sec sebességet biztosít az Internethajón – 2 Mbit/sec-et a TVnet Internet Café, 8 Mbit/sec-et az IP TV számára.

Az európai távközlési piac következő éveinek és fejlődési tendenciájának előreláthatóan meghatározó trendje a DSL technológiára épülő digitális televíziózás, valamint a triple play rendszerek (telefon, internet és televízió egy csomagban) kialakítása és elindítása. Az IP TV személyre szabott televíziózást jelent, és az egyéni műsorszerkesztés, -tárolás lehetőségét kínálja az előfizetők számára. Segítségével a kiválasztott műsorok bármikor, külön rögzítő eszközök nélkül (pl. videokazetta, dvd) nézhetők meg.

Az IP TV alapjait az ADSL 3G bevezetése tette lehetővé, hiszen a szélessávú internetelérés kiváló alapot biztosít a digitális televíziózáshoz, és a triple play technikai hátterének bázisát is megteremti. A TVnet februárban lépett a nyilvánosság elé új, harmadik generációs internetszolgáltatásának, az ADSL 3G-nek elindításával, és ezzel egyidőben megkezdte a triple play tesztelését is.

Azóta történt

Előzmények

  • Internethajó, lágyan ring a Dunán

    Múltértékelő és jövőlatolgató céllal melegíti a motorokat az idén is rangos előadókat felvonultató Internethajó.

  • Újra kifut az Internethajó

    Június elején immár hetedszer rendezik meg az infokommunikációs piac és a kormányzat találkozóját.