Megölték az orosz spamkirályt

A helyi internetezők többsége nem is igyekezett palástolni örömét, amikor szárnyra kapott a hír, hogy a lakásában holtan találták Oroszország egyik leghírhedtebb spammerét. Vardan Kusnyir éveken keresztül bombázta saját angol nyelvoktató központját reklámozó kéretlen levelekkel az orosz postafiókokokat.

A Kommerszant napilap beszámolója szerint a gyilkosságnak nem volt köze Kusnyir internetes aktivitásához, nem a kéretlen levelek miatt álltak bosszút rajta. Amint a nyomozók az újságnak elmondták: a spammer egy éjszakai bárból három nővel tért haza, majd kábítószert fogyasztott velük. Mikor a lányok ismerősei megérkeztek, hogy kirabolják a lakást, Kusnyir magához tért, majd dulakodni kezdett a betörőkkel, akik agyonverték.

Az esetről az egyik orosz lap ennek ellenére „A spamkérdés végső megoldása” címmel számolt be, és a média általában a kéretlenlevél-küldőre lesújtó jogos népharag kontextusába helyezte a történetet. Annyiban nem alaptalanul, hogy a Kusnyir folyamatosan kapott fenyegető e-maileket és telefonhívásokat. Két évvel ezelőtt például az akkor távközlési miniszter, Andrej Korotkov zúdított irodájára ezer telefonhívást egy reggel, hogy így bírja rá a bosszantó reklámkampány leállítására.

Oroszországban jelenleg nincs hatályban spamellenes törvény, a jogosulatlan adatkezelést tiltó rendelkezéseknek pedig csak ritkán szereznek érvényt. Nem véletlen, hogy sok helyi minden olyan elektronikus üzenetet blokkol, amely a .ru domainről érkezik.

Azóta történt

Előzmények