Szaporodnak a rosszindulatú spamek

Májusban nőtt a rosszindulatú programokat tartalmazó kéretlen levelek száma – figyelmeztet az it-biztonsági megoldásokat szállító Clearswift. A spamküldők továbbra is leginkább azzal veszik rá a felhasználókat a fertőzött levelek megnyitására, hogy baráti üdvözlőlapnak álcázzák a kéretlen leveleket. A rosszindulatú kódokat tartalmazó, képeslapnak látszó levelek ugyan leggyakrabban a karácsonyi ünnepek idején terjednek, a Clearswift előrejelzései szerint az ilyen típusú támadások száma nőni fog az elkövetkező hetekben.

Ami a spamek tematika szerinti megoszlását illeti: a pornográf tartalmú üzenetek száma májusban megháromszorozódott, ez a téma az összes levélszemét több mint 14 százalékában jelent meg. Valamilyen rejtélyes oknál fogva a közvetlen termékajánlatok slágere a kutyatartás volt, a kutyaeledeltől a különféle kiképzőiskolákig terjedtek az ajánlatok.

Az elmúlt hónap egyik legbizarrabb kéretlen levele a „News from Neverland Ranch” (Hírek a Neverland Ranchről) címet viselte, és Michael Jackson öngyilkosságának álhírét keltette. A hiszékeny felhasználókat ezzel sikerült rávennie a feladóknak, hogy rákattintsanak a levélben található webes hivatkozásra, amelyről automatikusan letöltöttek egy trójai programot. Egy másik spam a több európai országban mostanában induló Big Brother valóságshow körül kialakult felhajtást használja ki.

Azóta történt

Előzmények