Megújult a Solaris operációs rendszer

A nyílt forráskódú Solaris 10 operációs rendszer most bejelentett termékfrissítése új biztonsági funkciókat, virtualizációs és teljesítménynövelő fejlesztéseket hozott az x86-os kiszolgálókra történő optimalizáláshoz. Amellett, hogy a Solaris egyetlen példányán számos különálló futtatási környezet hozható létre és hogy kiegészült egy sokoldalú életciklus-kezelő platformmmal (Sun Connection), beépítettek egy ún. „címkealapú” biztonsági technológiát, amellyel az operációs rendszer megfelelhet a szigorú biztonsági standardoknak.

A teljes mértékben integrált Trusted Extensions – amely a Solaris eddigi biztonsági szintjét jelentősen növeli azzal, hogy címkealapú biztonsági technológiával a különböző érzékenységi szinteknek megfelelően biztosítja az adatok és alkalmazások védelmét – a felhasználóknak a korábbiaknál gyorsabban, bonyolult elemzések elvégzése vagy összetett biztonsági szabályok megírása nélkül biztosítja, hogy újabb alkalmazásokat rendelhessenek a rendszerhez, szilárd védelem mellett. A különleges előírásoknak vagy adatvédelmi követelményeknek megfelelni köteles felhasználók immár kihasználhatják a címkealapú funkcióban rejlő lehetőségeket, amelyek korábban csak igen speciális operációs rendszerek vagy készülékek esetében álltak rendelkezésre.

A másik új biztonsági szolgáltatás a Secure By Default Networking, amely csak a felhasználók és a folyamatok hozzáférés-szabályozásához szükséges jogosultságokat adja meg, így fokozza a hálózat biztonságát. Emellett automatikusan kikapcsolja a ritkán használt szolgáltatásokat, ezáltal a rosszindulatú programoknak kisebb támadási felületet hagy, miközben a rendszer teljesen funkcionális állapotban marad.

A Solaris 10 legújabb kiegészítőinek biztonsági minősítése a SPARC és x64/x86 architektúrájú kiszolgálókra – jelenleg a Common Criteria Certificate EAL4+ szintjén a Controlled Access, Role-Based Access Control és Labeled Security Protection Profiles (CAPP, RBAC, LSPP) vizsgálat – folyamatban van.

Azóta történt

Előzmények

  • A Sun felszabadítja a Javát

    A jövő év tavaszáig a technológia teljes forráskódját közkinccsé teszi a vállalat.

  • Lendületben az OpenSPARC

    A vállalat értékelése szerint sikeres volt az új processzor terveit megnyitó kezdeményezés.

  • A Sun felvásárolja a Neogent

    Az akvizícióval megszerzett automatizált szolgáltatások gyorsabb rendeszerbeállítást, hatékonyabb szabálykövetést tesznek lehetővé a jogosultságkezelési projektekben.