A Microsoft 10 milliárd dollárt fektethet abba, amitől fél a Google

Ez pedig a ChatGPT és a tulajdonosa, az OpenAI – 10 milliárd dolláros befektetésre készülhet a Microsoft.

Az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy a Google tart egy új riválisától: kiderült, hogy pánikmódban védi a keresőjét, a fejlesztések menetén is változtat. A Microsoft ezzel párhuzamosan kiaknázná a lehetőségeit, és egy AI-alapú Bing keresőt hozna létre a szóban forgó ChatGPT segítségével.

Nemrég az is kiderült, hogy az OpenAI eladná a meglévő részvényeket, a céget konkrétan pedig 29 milliárd dollárra értékelnék. A Semafor megtudta, hogy az üzlet részeként a Microsoft 10 milliárd dollárt fektetne a ChatGPT tulajdonosába.

Így mostanra egyértelművé vált, hogy hatalmas az érdeklődés az AI-cég iránt, amelynek a chatbotja sokakat elvarázsol most azzal, hogy emberi beszédet utánozva reagál a keresési kérelmekre.

A Microsoft 2019-ben már beletett 1 milliárd dollárt az Elon Musk és Sam Altman által indított OpenAI cégbe, ráadásul a cég felhős részlege szolgálja ki az OpenAI számítási igényét. A Semafor szerint az eredeti befektetés megtérüléséig a nyereség 75 százaléka a Microsofté lesz, utána a cég 49 százaléka lehet a redmondiaké.

Sok szakember ugyanakkor aggódik az OpenAI jövője miatt: az ugyanis 1 centet kér el a technológiát licencelő fejlesztőktől egy 20 ezer szavas szöveg generálásáért, továbbá 2 centet a szövegből való képalkotásért. Amikor pedig bárki használja a chatbotját, egy alkalom néhány centbe kerül számítási teljesítményben a cégnek.

Azóta történt

Előzmények