Tehénbőrbe kötött laptop a menő, mert olyan édi


Forrás: betanews.com

Az idei CES már nem csak a technológiai fejlesztésekről szól, a számítógépek, főképpen a laptopok elterjedtsége egyre inkább a formatervezés felé tereli a nagy cégeket, mondhatni, követve a mobiltelefonok piacán már régóta jelen lévő divatőrületet. A hordozható számítógépek terén is felbukkant – mivel az átlagos vásárló már kevés pénzért is hozzájuthat egy igényeit maximálisan kielégítő géphez, s valójában a tömegtermelésben a „rosszabb” termékek is „jók” – az az igény, hogy a mindennapi életben lassan nélkülözhetetlen tárgyak megjelenése „személyre szabott”, extra elvárásokat kielégítő legyen. Egyszerűbben (emlékeznek még a reklámra?): Milyen az új kocsitok? Piros. Másképpen: Milyen az új notebook? Tök jó, megy a nappali szőnyegéhez.

A Microsoft is felismerte ezt az igényt, s egy külön csapatot hoztak létre, amelyik külső dizájnerekkel együttműködve dolgozik divatos hardverek fejlesztésén. Ahogy mondják „design API-kat” készítenek, hogy például a számítógép külső megjelenése harmonizáljon a Windows Vista színvilágával. Nadine Kano, a Microsoft e csapatának igazgatója elmondta, a hardverek megjelenése, formája, színei fontos részt kapnak a vállalat idei kampányaiban, s az általuk készített formaterveket ajánlásként juttatják el a hardvergyártókhoz, akik – mint például a Sony, az ASUS, a Lenovo és a Gateway – már készítettek ilyen, egyedi tervezésű számítógépeket.

Na és mire lehet számítani? Divatshow-ra, valóban. A gépeken már eddig is olyan furcsa, a hardvergyártásban korábban szokatlan anyagok jelentek meg, mint a tehénbunda, az alumínium, a bőr stb. Természetesen nem csak a Microsoft lépett ebbe az irányba – közhely, hogy az Apple már a kezdetektől mekkora energiát fektet a megjelenésbe –, s a CES-en a Microsoft tartott egy „számítógépes divatbemutatót”, hogy ízelítőt adjanak abból, milyenek lesznek a „cool” windowsos PC-k.

Lapunk sajnos nem képviseltette magát Las Vegasban, így a hír forrásának számító BetaNews galériájához irányítjuk a látványra is kíváncsi olvasót.

Azóta történt

Előzmények