Magyarul is megjelent a Microsoft ingyenes vírusirtója

Tegnap este a Microsoft 14 újabb nyelvi változatban, összesen 18 újabb országban tette elérhetővé ingyenes vírusirtóját, a Morro kódnéven fejlesztett Microsoft Security Essentialst. Ezzel jelentősen kibővült a tavaly szeptemberben kiadott szoftver potenciális felhasználóinak köre, a bevezetés első hullámában ugyanis csak 19 nemzet Windows-felhasználói számára volt hivatalosan adott a lehetőség a grátisz védelem telepítésére. Ami számunkra ennél fontosabb: mostantól a támogatott nyelvek között van a magyar is, azaz a termék és annak weboldala is hozzáférhető magyarul.

Amint azt korábban megírtuk, az ingyenes vírusirtó 32 és 64 bites Windows XP SP2 és SP3, Windows Vista és Windows 7 operációs rendszereken fut. A Forefront-motorra épülő program vírus- és malware-védelmet biztosít (ideértve a rootkiteket is), cserébe viszont jóval kevesebb erőforrással beéri, mint a komplett internetbiztonsági csomagok. Vírusdefiníciós adatbázisát naponta háromszor automatikusan frissíti, de egy folyamatosan karbantartott online adatbázis (Dynamic Signature Service) is a rendelkezésére áll, ha egy gyanús fájlt a kliensgépen lévő minták alapján nem tud azonosítani.


(screenshot: FTeR)

A Microsoft szerint a termék nem közvetlen versenytársa sem a fizetős, sem az ingyenes megoldásoknak. „A célközönségünket azok a felhasználók jelentik, akik még nem védik a számítógépüket” – nyilatkozta még a program megjelenése előtt Alan Packer, a cég kártevőellenes csoportjának vezetője.

A Microsoft Secuirty Essentials a szoftver hivatalos weboldaláról tölthető le. A letöltés WGA-, illetve WAT-ellenőrzéshez kötött, azaz a grátisz vírusirtó csak eredeti Windowsra telepíthető.

Azt, hogy a számítógép-védelmi programból a bevezetés első hullámában nem lesz magyar nyelvű kiadás, az IT café már a béta megjelenésekor megírta. Akkor Budai Péter, a Microsoft Magyarország TechNet-programmenedzsere lapunknak azt mondta: igyekeznek elérni, hogy hazánk is felkerüljön a támogatott országok közé.

A magyar nyelvű változat kiadását kommentálva Budai most elmondta: „A Windows számtalan beépített biztonsági technológiát tartalmaz, de mindeddig nem rendelkeztünk saját vírusvédelmi megoldással. Most már azok a felhasználók is teljes körű védelemhez juthatnak, akik nem akarnak vagy nem tudnak megfizetni más vírusvédelmi megoldásokat. A Microsoft Security Essentials mindemellett rendkívül gyors, minimális memóriát és processzorteljesítményt kér, könnyen kezelhető és csak a szükséges esetben zavarja a felhasználót.”

Azóta történt

Előzmények