Ma jelenik meg a Microsoft ingyenes vírusirtója

A mai naptól lesz letölthető a Microsoft ingyenes vírusirtója, a Morro kódnéven fejlesztett Microsoft Security Essentials – jelentette be tegnap a szoftvervállalat. Akárcsak a június végén kiadott nyilvános béta, a szoftver végleges változata sem lesz globálisan elérhető, csupán nyolc nyelvi változatban és 19 ország felhasználói számára teszik hozzáférhetővé, legalábbis a bevezetés első hullámában.

Az ingyenes vírusirtó 32 és 64 bites Windows XP SP2 és SP3, Windows Vista és Windows 7 operációs rendszereken fut. A Forefront-motorra épülő program kizárólag vírus- és malware-védelmet biztosít majd (ideértve a rootkiteket is), cserébe viszont jóval kevesebb erőforrással beéri, mint a komplett internetbiztonsági csomagok. Vírusdefiníciós adatbázisát naponta háromszor automatikusan frissíti, de egy folyamatosan karbantartott online adatbázis (Dynamic Signature Service) is a rendelkezésére áll, ha egy gyanús fájlt a kliensgépen lévő minták alapján nem tud azonosítani.

A Microsoft szerint a termék nem közvetlen versenytársa sem a fizetős, sem az ingyenes megoldásoknak. „A célközönségünket azok a felhasználók jelentik, akik még nem védik a számítógépüket” – nyilatkozta néhány hónapja a CNET News.com-nak Alan Packer, a cég kártevőellenes csoportjának vezetője.

A Microsoft Secuirty Essentials a szoftver hivatalos weboldaláról lesz letölthető (hírünk írásának idején még nem érhető el). A kiadásáról szóló sajtóközlemény legalábbis utal arra, hogy a letöltést WGA-ellenőrzéshez kötik majd, azaz a grátisz vírusirtó a Windows kalózpéldányaira vélhetően nem lesz telepíthető.

A béta kiadásakor Budai Péter, a Microsoft Magyarország TechNet-programmenedzsere lapunknak azt mondta, hogy nemcsak hogy magyar nyelvű verzió nem készül a termékből, de még az is kérdéses, hogy az angol verzió és a mögötte álló támogatás elérhető lesz-e itthon, és ha igen, milyen módon. Ezzel kapcsolatban egyelőre nem sikerült újabb információkat szereznünk, de az biztos, hogy a premierbe bevont 19 ország között Magyarország nem szerepel.

Azóta történt

Előzmények