SkyDrive: kisebb ingyenes tárhely, megjelent a fizetős bővítés

Nincs semmi meglepő abban, hogy a Google héten meginduló tárhelyszolgáltatása, a Drive megmozgatta a konkurenciát is, és a versenytársak közül a Microsoft tegnap hivatalos blogjában jelezte, hogy megújítják saját hasonló szolgáltatásukat, a SkyDrive-ot. A beszámoló szerint a főbb újdonságok: megjelent a SkyDrive-alkalmazás asztali Windowsokra, vagyis az online tárhely helyi mappaként kezelhető; a SkyDrive.com-on keresztül elérhetőek azok a gépek, ahol az alkalmazás telepítve van; díjfizetés ellenében bővíthető az online tárhely; frissítették a nem asztali rendszerekre szánt alkalmazásokat.

A Windows 8-ra koncentráló fejlesztés miatt már korábban elkészült a SkyDrive Metro stílusú változata is, amely a Windows 8 előzetesében már szerepelt, és ebben már benne van a távoli hozzáférés („fetch”) funkció. Ezt a lehetőséget mostantól megadták a korábbi Windowsokat használók számára is: így a Vistában és a Windows 7-ben is mind a felhasználó, mind az alkalmazások képesek helyi mappákként kezelni az online tárolt tartalmakat a Windows Explorerrel – a drag-and-drop két gigabájtig működik. A SkyDrive mappája automatikusan szinkronizálódik, bármilyen úton változtatunk a tartalmon, ezzel gyakorlatilag átveszi a Mesh funkcióját.

skydrive

A „fetch” funkció kibővítésével mindenki elkészítheti – ahogy a blogon írják – „saját felhőjét”, vagyis a SkyDrive.com-on keresztül más eszközökről is elérhetőek tárolt adatok. Itt viszont – a felhasználó biztonsága érdekében – már nem elegendő a szolgáltatáshoz szükséges jelszó/azonosító, a kétfaktoros autentikáció során az adott eszközre a Microsoft küld egy belépési kódot is – ahogy a bankoknál ezt már megszoktuk.

Jelentős változás, hogy a Microsoft bevezette a díj ellenében biztosított nagyobb tárhelyet – ennek másik oldala, hogy az újonnan regisztrálók számára ugyanakkor lecsökkentették az ingyenesen használható hely nagyságát 25 gigabájtról 7 gigabájtra (az április 22. előtt regisztrálóknál marad a 25 giga ingyen, de azt érdemes megjegyezni, hogy ezt, amint egy figyelmeztetés is utal rá, kérni, aktiválni kell, és ezt érdemes megtenni mihamarabb, mivel korlátozott ideig lehet csak): a cég szerint a felhasználók nem vették igénybe a teljes kapacitást, 99,4 százalékuk 7 gigát vagy még kevesebbet használt csak. Az asztali alkalmazásnál (Windows, OS X Lion) a feltölthető fájl nagysága 2 gigabájt. A nagyigényűeknek szánják a fizetős tárhelyeket, az ingyenesen felül 20, 50 és 100 gigabájtos opciók között választhatnak, amelyekért Magyarországon 2300, 5800 és 11500 forintot kell fizetni egy évre.

A cég emellett frissítette az a Windows Phone-ra és az iOS-re készített alkalmazást is, ahol most már lehet átnevezni, törölni stb., illetve megjelent az iPad-re készült új változat is.

Azóta történt

Előzmények