A világ eddigi legnagyobb támadása lehetett a SolarWinds-akció

A Microsoft és a biztonsági szakértők szerint nagyon jól összehangolt támadásról volt szó, amelyben több mint 1000 hacker vett részt.

A SolarWinds-támadás több száz nyilvános és privát hálózatot érintett világszerte, ennek kapcsán Brad Smith Microsoft-elnök újabb részleteket árult el.

A 60 Minutes nevű hírműsorban arról beszélt, hogy a Microsoft belső elemzése szerint a támadásban több mint 1000 szoftvermérnök vett részt. Azt még mindig nem tudják, hogy ki szervezte őket, de abban biztosak a szakemberek, hogy nagyon jól összehangolt támadásról volt szó. A találgatások szerint az orosz állam állhatott a háttérben.

Felfedték azt is, hogy a támadáshoz 4032 sor kódot használtak, és várhatóan újabb részletekre derül majd fény rövidesen. Smith szerint ez volt az eddigi legnagyobb és legkifinomultabb támadás az egész világon. Ez többek között a Malwarebytes, Microsoft és FireEye cégeket is érintette, továbbá számos amerikai kormányzati szervezetet.

Mivel a SolarWinds-hackről hónapokig senki sem tudott, ezért a támadók üzleti hálózatok százaiba juthattak be. A SolarWinds Orion szoftvere állítólag több mint 30 ezer ügyfelet szolgál ki.

Oroszország hatósága a hazai üzleteket lehetséges támadások veszélyére figyelmeztette, eközben pedig az ország tagadja, hogy bármilyen minőségben köze lett volna a SolarWinds-támadáshoz.

Azóta történt

Előzmények