Ingyenesen kipróbálható a Windows 8 RTM

Windows 8 logóNoha a Windows 8 kiskereskedelmi forgalmazása csak október 26-án kezdődik, a szoftvervállalat a partnerei számára már e hónaptól fokozatosan megnyitja a hozzáférést az új operációs rendszerhez. A PC-gyártók már megkapták a kiadásra kész változatot (RTM-et), és a korábban felvázolt közzétételi ütemtervnek megfelelően tegnap óta az MSDN-előfizetéssel rendelkező fejlesztők, illetve a TechNet-előfizetők is letölthetik azt, míg ma a partnerhálózat tagjai, illetve a frissítési garanciás mennyiségi licenccel rendelkező ügyfelek számára is elérhetővé válik a Windows 8 Enterprise.

A Microsoft ugyanakkor nem csak e felhasználói körnek ad hozzáférést a végleges Windows 8-hoz. Akárcsak három évvel ezelőtt a Windows 7 esetében, a cég most is lehetőséget biztosít az új rendszer nagyvállalati ügyfeleknek szánt Enterprise kiadásának ingyenes kipróbálására. E változat 90 napig használható próbaverzióját alkalmazásfejlesztőknek és olyan vállalati informatikusoknak, rendszergazdáknak ajánlják, akik szeretnék ellenőrizni, hogyan működik (együtt) a végleges termék a cégnél használatos szoftverekkel és számítógépekkel. Az ingyenes letöltési akció célcsoportját jellemzően kisebb cégek szakemberei alkotják, mivel a nagyobbak vagy azok munkatársai jó eséllyel részt vesznek olyan programokban – például tagjai a Microsoft partnerprogramjának, TechNet- vagy MSDN-előfizetők, vagy frissítési garanciával (Software Assurance) kiegészített mennyiségű licenccel rendelkező ügyfelek –, melyek amúgy is biztosítják számukra a hozzáférést a Windows 8 RTM-hez.

A Windows 8 Enterprise próbaverziója angol, francia, japán, kínai, német, olasz, portugál és spanyol nyelvű, 32 vagy 64 bites változatban tölthető le a Microsoft Technet weboldaláról. A letöltéshez szükség van egy Microsoft-azonosítóra, korábbi nevén: Live ID-re. Míg a Windows 7 tesztverziójának esetében a letöltéshez egy kérdőívet is ki kellett tölteni, és csak az ezen magukat vállalati informatikusnak vagy fejlesztőnek valló felhasználók kaptak hozzáférést a rendszerhez, addig most csupán nevet, országot és e-mail címet kér be az oldal.

A telepítést követő 10 napon belül – de legkésőbb 2013. augusztus 15-ig – a rendszert aktiválni kell. A termék elméletben a 90 napos próbaidő lejárta után is használható marad, de az elfeketülő asztalon megjelenik a figyelmeztetés, hogy a szoftver nem eredeti, és az OS óránként kikapcsol. A Microsoft figyelmeztet arra is, hogy a próbaverzió időkorlátja nem oldható fel: ha a tesztelő tovább akarja használni a Windows 8 Enterprise-t, meg kell vásárolnia a teljes kiadás licencét, és újra kell telepítenie az operációs rendszert, tiszta telepítéssel.

Azóta történt

Előzmények