Elkészült a Windows 8

A Microsoft augusztus első hetére ígérte a Windows 8 kódjának véglegesítését, és tartotta a szavát: a hónap első napján elkészült az operációs rendszer gyártásra kész ún. RTM (release to manufacturing) változata, mely a 9200-es buildszámot viseli. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztés és a tesztelés lezárult, a terméket kiadásra késznek ítélte a vállalat, és átadta a PC-gyártó partnereinek. A cég azt is bejelentette, hogy elkészült a Windows Server 2012 RTM is.

A Windows 8-hoz elsőként a PC-gyártók jutnak hozzá, majd augusztus közepétől többlépcsős ütemezésben kapnak hozzáférést az új rendszerhez a különféle partnerek. Augusztus 15-től az MSDN-előfizetéssel rendelkező fejlesztők, illetve a TechNet-előfizetők tölthetik le, majd 16-tól a partnerhálózat tagjai, illetve ugyanettől a naptól a frissítési garanciás mennyiségi licenccel rendelkező ügyfelek számára is elérhetővé válik a Windows 8 Enterprise. Szeptember 1-jétől aztán a frissítési garancia nélküli mennyiségi licenccel rendelkező vállalati felhasználók már megvásárolhatják a terméket.

Ahogy azt korábban bejelentette a cég, a termék kiskereskedelmi forgalmazása október 26-án indul. A Windows 8 Pro változatára az operációs rendszer előző kiadásairól (XP-ről, Vistáról vagy Windows 7-ről) 2013. január 31-ig kedvezményes, kontinensünkön 40 eurós áron lehet frissíteni. Fut az ún. Windows Upgrade Offer program is, mely a Windows 7-tel szállított számítógépek vásárlóinak ad lehetőséget arra, hogy október 26-tól diszkontáron szerezhessék be az operációs rendszer új kiadását. Ebben azok a 2012. június 2. és 2013. január 31. között vásárolt számítógépek vehetnek részt, amelyeken előtelepített Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional vagy Ultimate operációs rendszer található. Ezek tulajdonosai október végétől 14,99 euróért (az Egyesült Államokban 14,99 dollárért) juthatnak majd hozzá a Windows 8 Pro upgrade, azaz frissítés változatához.

A vállalat most azt is bejelentette, hogy a Windows Server 2012 szeptember 4-től vásárolható meg. Ez jóval kevesebb változatban jelenik meg, mint az elődei, a közel tucat kiadás helyett mindössze négy érkezik majd. A két kisebb változat, a szerverekkel együtt elérhető Foundation és Essentials korlátozott számú (15, illetve 25) felhasználói licencet biztosít, míg a processzoronkénti licenceléssel igénybe vehető, de ügyfél-hozzáférési licencet (CAL) is igénylő Standard és Datacenter felhasználói korlát nélkül érkezik – ez utóbbi két verzió a támogatott virtuális gépek számában tér el.

A legnagyobb dobás

A Windows 8 a Microsoft történetének egyik legambiciózusabb fejlesztése. Az új operációs rendszer a 17 éve alapjaiban változatlan felhasználói felületet cseréli le egy teljesen új dizájnnyelvet (Metro) használó, érintésvezérlésre kihegyezett interfésszel. A cég persze fokozatosan próbálja meg erre átterelni a felhasználókat: a kompatibilitás biztosítása és a userek komfortérzetének megőrzése érdekében a rendszerben megtalálható a hagyományos windowsos desktop is.

Majd kiderül, jobb-e metróval menni

A Microsoft rendkívül optimista a Windows 8 és általában az idei új termékfelhozatal kapcsán. Steve Ballmer vezérigazgató számos alkalommal elmondta: ez lesz a vállalat történetének legjobb éve, a Windows 8 pedig az elmúlt 17 „legnagyobb dobása”.

Az RTM-mel egy időben élesben elindult a Metro-stílusú alkalmazások piactere, a Windows Store: mostantól a fejlesztők fizetős appokat is feltölthetnek az áruházba.

Azóta történt

Előzmények

  • Mínuszba futott a Microsoft

    Noha a Windows-üzletág forgalma csökkent, a cég tőzsdei pályafutásának első vesztesége egy öt évvel ezelőtti felvásárlás most elkönyvelt értékcsökkenése miatt keletkezett.

  • A Windows 8 premierjének napja: október 26.

    Az új operációs rendszer kiskereskedelmi forgalmazása és a frissítések terjesztése október utolsó péntekjén indul.

  • Már terjed a Windows 8

    Az októberben megjelenő operációs rendszer előzetesét már itthon is használják netezésre, ám kevesebben, mint annak idején az elődjéét.

  • Microsoft: a PC+ korszaka jön most

    A szoftvervállalat operatív vezérigazgatója szerint az Apple nagyot téved, amikor temeti a PC-t.