A vállalatok tartanak a Windows 8-tól

Elriaszthatja a vállalatokat a Windows 8 használatától az operációs rendszer átdolgozott kezelőfelülete. Az október 26-án kiskereskedelmi forgalomba kerülő új kiadás a Modern UI (korábban Metro) néven ismert interfésszel jelentkezik be, melyen a szoftvercég platformját használó okostelefonokon megismert aktív csempék jelölik az alkalmazásokat, weboldalakat, és melyet vezérelni görgetéssel, illetve az asztal peremein aktiválható funkciók segítségével lehet. A Wall Street Journal összeállításából az derül ki, hogy a Windowst használó vállalatok egy része tart a radikális újítástól.

A dolgozókat ugyanis meg kellene tanítani az új Windows használatára, amire a Windows 95 kiadása óta nem volt példa. „Az elmúlt másfél évtizedben ez lesz az első eset, hogy a cégeknek oktatnia kell majd a Windows használatát” – mondta a lapnak Stephen Kleynhans, a Gartner elemzője.


Modern UI: szokni kell

A Wall Street Journal szerint ennek is szerepe lehet abban, hogy most jóval kevesebb cég tervez migrálni a Window 8-ra, mint annak idején a Windows 7-re. A Forrester Research felméréséből például az derült ki, hogy a vállalatok csupán harmada gondolkodik a frissítésben, 57 százalék egyelőre nem tervez ilyet, vagy ezt a kiadást nem fogja telepíteni. 2009-ben, a Windows 7 megjelenése előtt készített vizsgálatban kétharmad volt azoknak az aránya, akik az új rendszerre akartak váltani, és csupán 28 azoké, akik nem.

Tény ugyanakkor, hogy a Windows 7 kiadását követően a vállalatok egy része kapva kapott az alkalmon, hogy lecserélhesse a Vista csekély vonzereje miatt rekordidő óta használt Windows XP-ket. Ám még ma is számos cég használja ezt az immár 11 éve kiadott Windows-változatot, nekik 2014 áprilisáig adott haladékot a Microsoft: ekkor megszűnik a rendszermatuzsálem támogatása.

A PC-k dominanciáját üzleti környezetben is morzsolják a tabletek, melyek közül e felhasználói körben is az Apple készülékei a legnépszerűbbek. A Forrester becslése szerint az idén a vállalatok közel 10 milliárd dollárt költenek iPad-vásárlásra, 76 százalékkal többet, mint 2011-ben, miközben a windowsos számítógépek beszerzésére fordított összeg 3 százalékkal (124 milliárd dollárra) csökken. A redmondi szoftvercég szerint ugyanakkor a Windows 8 (és RT) az ideális üzleti tabletplatform, melynek szexepilje a meglévő gépparkkal való olajozott együttműködés és a menedzselhetőség mellett többek között az, hogy futtatja az olyan népszerű irodai alkalmazásokat, mint a Word és az Excel.

Azóta történt

Előzmények