Microsoft: Nem tesszük többé!

Mondhatjuk, hogy eső után köpönyeg, bár a jövőre nézve biztató. Ugyanakkor később előkerülhet még az új frissítési rendszer is.

A Microsoft németországi leányvállalata ígéretet tett arra, hogy soha többé nem kényszeríti felhasználóit arra, hogy az új operációs rendszer telepítőfájljai akkor is letöltődjenek a számítógépükre, ha ehhez nem adták hozzájárulásukat.

Mindez annak a következménye, hogy egy fogyasztóvédelmi hatóság pert indított a vállalat ellen, melyben azt sérelmezték, hogy a Microsoft a nevezetes akció keretében 2015 közepe és 2016 közepe között ingyenesen biztosította a Windows 10-re való frissítést, ám ezt úgy tette, hogy a 6 gigabájtos telepítőcsomag automatikusan letöltődött a gépekre, és ezt a funkciót viszonylag bonyolultan, az átlagfelhasználó által nehezen megvalósíthatóan lehetett csak letiltani. Ez a gyakorlat világszerte sokak felháborodását váltotta ki, sok per indult a PC-k szoftveres károsodása, illetve adatvesztés miatt.

Németországban a Verbraucherzentrale Baden-Württemberg régiós fogyasztóvédelmi szervezet 2016 elején nyújtotta be panaszát, ám a Microsoft eljárási okokra hivatkozva eleinte sikerrel védekezett, így az ügy bíróságra került.

A Verbraucherzentrale viszont a héten bejelentette, hogy megszüntetik az eljárást, mivel a Microsoft önként felajánlotta, hogy változtat gyakorlatán. Konkrétan azt írták le, hogy a jövőben felhasználói hozzájárulás nélkül nem töltenek le operációs rendszert telepítő fájlokat az illető merevlemezére. Ezt a kötelezettségvállalást a fogyasztóvédelmi szervezet elfogadta.

Azóta történt

Előzmények