Az okos órák borítják a bilit, tiltás lett a vége

Németországban maradt a roppant szigorú adatvédelmi gyakorlat: a hatóságok szerint az okos gyerekjátékok veszélyesek, nem engedélyezik őket.

A német szövetségi infrastruktúra, az elektromos hálózat mellett a gáz- és a digitális szolgáltatások biztonságát és működését felügyelő szervezet, a Bundesnetzagentur (BNetzA) radikális lépésre szánta el magát, ugyanis bejelentették, hogy a gyermekek számára gyártott és forgalmazott okos órák adatvédelmi szempontból nem megbízhatóak, így megtiltották az ilyen termékek forgalmazását.

Kiadott figyelmeztetésükben arra hivatkoznak, hogy az ilyen eszközök rendelkeznek SIM-kártyával, illetve korlátozott mértékű telefonos funkciókkal, vagyis megvan annak lehetősége, hogy az eszközöket kvázi lehallgató-berendezésként használják az azt viselő gyermek tudta nélkül, ez pedig a német törvények értelmében tilos. A lényeg az, hogy ezeknél az eszközöknél mód van arra, hogy a szülők kövessék csemetéik tevékenységét a vezérlő alkalmazás segítségével, ami ugyan hasznos lehet adott esetben, ám visszaélésekre is alkalmat adhat. Jogilag az ilyen illetéktelen és jogosulatlan megfigyelés törvénytelen, és – ahogy Jochen Homann, a BNetzA elnöke elmondta – tapasztalataik szerint a szülők például arra használják fel a lehetőségeket, hogy belehallgassanak: a tanár az iskolában hogyan tanítja gyerekeiket.

Németország híres arról, hogy az adatvédelmet nagyon komolyan, időnként talán szélsőségesen komolyan veszik – Európában az adatvédelmi szabályozások szinte kivétel nélkül a szigorú német szabályozásra alapulnak. Németországban érték adatvédelmi biztosok részéről a leghevesebb támadások a multinacionális cégek adatgyűjtési gyakorlatait – a Facebook és a Google kiemelt célpont a mai napig –, nemrég fordult elő, hogy a föntebb említett hivatal megtiltotta egy amerikai játék, a My Friend Cayla okos baba forgalmazását, mivel az képes volt felvenni a gyerek és a környezete társalgását, és ezeket az adatokat tovább is küldte a gyártó Los Angeles-i központjának szervereire – emellett azt is kifogásolták, hogy az interakció kétirányú is lehet, mód van célzott hirdetésekre is a játékokon keresztül. Az már csak a hab a tortán, hogy a babák vezeték nélküli kapcsolata nem megfelelően védett – érvelt a hivatal –, így nagy az esély arra, hogy a beszélgetésekhez illetéktelen harmadik fél is hozzáférhet.

A szigorítás egyébként annak a következménye, hogy egy skandináv biztonsági cég a norvég fogyasztóvédelmi tanács felkérésére elvégzett egy auditot, hogy vajon mennyire biztonságosak az ilyen gyerekjátékok adatvédelmi szempontból, és az adott cég számtalan biztonsági hiányosságot, elégtelen védelmi megoldást és fogyasztói szempontból kockázatos lehetőséget tárt fel.

Ugyanakkor Norvégiában megelégedtek azzal, hogy tájékoztatókban óvják a felhasználókat az ilyen eszközöktől, ám Németországban továbbléptek: a tiltás mellett kampányt is indítottak pl. az iskolákban, hogy visszaszorítsák az okos játékok használatát.

Előzmények