Jövedelmező lehet a Windows Phone 7-re fejleszteni

A Microsoft hajlandó a mobilalkalmazások fejlesztőit támogatni, hogy minél több program készüljön az év végén megjelenő Windows Phone 7 operációs rendszerre, s így felvehessék a versenyt az Apple rivális termékeivel – értesültek a Bloomberg hírügynökség tudósítói.

A riport szerint Todd Brix, a Microsoft alkalmazásfejlesztésért felelős vezetője kijelentette, hogy cége támogatásként sokféle módon kíván segíteni: a szabadon felhasználható fejlesztői eszközöktől kezdve a tesztkészülékek biztosításáig, emellett egyes esetekben garantálják a fejlesztők biztos jövedelmét is, ha a kiválasztott alkalmazás nem hoz annyit, mint remélték. Brix azonban arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy a Microsoft mekkora összeget szán erre a célra.

A cégnek mindenképp lépnie kell, ha nem akarnak erről a piacról kihullani (az okostelefonok piacán a részesedésük egy év alatt 10,8 százalékról 6,9 százalékra esett vissza – iPhone: 15,8; Android: 9,9 százalék), és úgy tűnik, ez szilárd elhatározásuk, mivel Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a héten tartott WPC 2010 konferencián külön kitért arra, hogy meg kívánják erősíteni helyzetüket e téren.

Már jelentkeztek fejlesztők a kiírásra, ám a Microsoft üzleti titkokra hivatkozva egyelőre nem árulja el, hogy kikről van szó.

A felemelkedés nem lesz könnyű, hiszen az eddig eladott 51 millió iPhone-ra körülbelül 225  ezer mobilos alkalmazást kínáló Apple is részesedést kínál a fejlesztőknek az eladott programok után, s a Google Androidja is messze tart már: 65 ezer szoftver tölthető le a rendszerre. Ehhez képest a Microsoft szinte a nulláról indul, tavaly év végén még 300 alkalmazást sem tudtak ajánlani. S habár a Windows Phone 7-et óriási várakozás övezi, roppant nehéz egy olyan rendszerre fejleszteni, ami lényegében „még nem létezik”, vagyis nem úgy nyilvános, mint a konkurens rendszerek. Az biztató lehet viszont, hogy a cég tegnapelőtt hozzáférhetővé tette az OS fejlesztőeszközeinek bétáját.

Azóta történt

Előzmények