Mobilban is jön a fapados

Dánia vezető mobilszolgáltatója, a TDC tegnap bejelentette, hogy viszonteladási megállapodást kötött a Nagy-Britanniában mobilhálózatot működtető T-Mobile International AG-val, a Deutsche Telekom mobilszolgáltatójával, ami lehetővé teszi, hogy jövő márciusától easyMobile néven olcsó mobilszolgáltatást nyújtson a szigetországban. A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Az úgynevezett Telmore koncepción alapuló szolgáltatás lényege, hogy egyszerű, átlátható tarifarendszeren alapul, rugalmasan alkalmazható és a marketingköltségei alacsonyak. Az előfizetők csak SIM kártyát kapnak, amely nem jár sem készülékvásárlási kedvezménnyel, sem előfizetési díjjal. A SIM kártyát az internet útján lehet megrendelni és ugyanígy lehet beszélgetési időt vásárolni. A cég nem üzemeltet drága márkaboltokat.

A TDC a viszonteladási megállapodás értelmében a T-Mobile nagy-britanniai hálózatát használhatja, kizárólag telefonálásra, valamint SMS-ek küldésére és fogadására. A cég más piacot céloz meg, mint a szolgáltatók többsége az utóbbi időben, azaz nem kínál internet-hozzáférést és kameraalapú szolgáltatásokat. A dán cég augusztus 10-én kötött megállapodást az "easy" márkanév használatáról a brit easyJet fapados légitársaság tulajdonosával, az easyGrouppal, ami lehetővé teszi, hogy 12 európai országban easyMobile néven mobilszolgáltatást indítson. Stelios Haji-Ioannou, az easyJet alapítója már hosszú ideje tervezte, hogy a légi közlekedésben már elterjedt fapados szolgáltatások megfelelőjét a mobiltelefóniában is megvalósítja. Ehhez kapóra jött, hogy Dániában igen népszerű a már egy ideje alkalmazott Telmore koncepció: a piaci részesedése négy év alatt 10 százalékra nőtt.

Azóta történt

Előzmények