Mobilon az Opera a legnépszerűbb böngésző

Megint az Opera a legelterjedtebb mobiltelefonos böngésző – derül ki a StatCounter által publikált májusi adatokból. A norvég fejlesztésű program az elmúlt hónapban visszavette a vezetést az iPhone-tól (pontosabban az ezeken alapértelmezett Safaritól): az előbbit a telefontulajdonosok 24,6, az utóbbit pedig 22,3 százaléka használja. A harmadik helyen a Nokia szoftvere áll 17,9 százalékos részesedéssel. A statisztikát készítő cég ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ha belevesszük a kalapba az iPod touchot is – amely gyakorlatilag egy telefonfunkciók nélküli iPhone –, az Apple böngészője marad az élen, hiszen a kedvelt készülék önmagában 14,9 százalékos részesedéssel rendelkezik.

„Az évet az Opera az első helyen kezdte, de februárban az iPhone megelőzte. Májusban aztán visszaszerezte vezető helyét az Opera. Izgalmas lesz figyelni a két program küzdelmének alakulását az év további részében” – kommentálta a számokat Aodhan Cullen, a webes statisztikát készítő ír cég vezetője. A StatCounter mérésének májusban több mint tízmilliárd lapletöltés volt az alapja.

Cullen szerint figyelemre méltó, hogy a BlackBerry platform mennyire jól teljesít. „Érdekes fejlemény, hogy a BlackBerry stabilan növelte a részesedését, és a januári 4,9 százalék után májusban 6,9 százalékig kapaszkodott. Úgy látszik, a vezetők a globális recesszió ellenére is kitartanak a BlackBerryk mellett” – mondta.

Azóta történt

Előzmények