Mobiltelefonos tévészolgáltatást tesztelnek Oxfordban

Az ntl műsorszóró üzletága és az O2 társaság bejelentette, hogy 2005 tavaszától elindítja a mobiltelefonon fogható, többcsatornás televízió-szolgáltatás első nagy-britanniai próbaüzemét. Az Oxford körzetében található 120 négyzetkilométeres területet kilenc adó fedi majd le, melyekkel az O2 ötszáz ügyfele nézheti a televízió adását a beépített digitális tévévevővel ellátott multimédiás mobiltelefonokon. A tesztben résztvevők 16 csatorna közül választhatnak majd, amelyek programján zene, sport, hírek, vígjátékok, szappanoperák, dokumentumfilmek, filmek, rajzfilmek és szakosodott adások, mint például interaktív játékok és tévés vásárlási programok szerepelnek.

A próbaüzem alatt megvizsgálják, hogy mekkora az igény a mobiltelevízió-szolgáltatásra, mekkora az egyes tartalmak vélhető értéke, és milyen televíziózási szokások befolyásolnák az esetleges szolgáltatás felépítését. A szigetországi próbaüzem megvalósítása érdekében az ntl az O2-vel, valamint a Sony Semiconductor & Electronic Solutions (SES) vállalattal és a Nokiával, az iparág vezető szereplőivel működik együtt. Mindkét utóbbi vállalat kulcsszerepet játszott a DVB-H szabvány kidolgozásában, és most a DVB-H vevőkészülékek prototípusával támogatják a tesztelést. A Nokia szállítja a teszthez a teljes szolgáltatási rendszert, beleértve a szükséges e-kereskedelmi modulokat és interfészeket is.

Az oxfordi próbaüzem a maga nemében első Nagy-Britanniában, és egyedülálló abban a tekintetben is, hogy a mobiltelevízió kereskedelmi aspektusát vizsgálja. Az ntl széles televíziós ügyfélkörére támaszkodva állítja össze a televízió-csatornák portfolióját, illetve megtervezi, kiépíti és üzemelteti az átviteli hálózatot. Az O2 a tartalomtovábbítás, illetve a mobilvideó terén szerzett tapasztalatait adja át, míg ügyfelei Nagy-Britanniában elsőként láthatnak ilyen jellegű, jövőt idéző mobilszolgáltatást.

A próbaüzem az alacsony energiafelhasználású és kifejezetten a hatékony jelfogadásra tervezett kézi készülékekhez készült DVB-H televíziós átviteli szabványt használja, amely a tartalmakat hatékonyan juttatja el egy forrásból több fogadó számára úgy, hogy a megoldás kiegészíti a mobilszolgáltatók által jelenleg kiépített harmadik generációs hálózatok szolgáltatásait.

Előzmények