Megjelent a Moonlight 2.0

MoonlightElkészült a multimédiás webalkalmazások számára fejlesztett Microsoft-keretrendszer, a Silverlight nyílt forrású implementációjának 2.0-s kiadása – jelentette be tegnap a projektet szponzoráló Novell. A Moonlight új verziója támogatja a Silverlight 2 minden funkcióját, de annál valamivel többet is tud: a 3-as változat néhány szolgáltatásával is felvértezték. Ezek közé tartozik többek között a Bitmap API-k és a szabad kodekek befűzését lehetővé tévő pluggable media pipeline támogatása. Újdonság a smooth streaming is, amely a rendelkezésre álló hálózati sávszélességhez igazítja a videó minőségét, hogy az animáció folyamatosságát biztosítsa (ez a funkció itt kipróbálható).

A Moonlight 2 motorja 142 ezer sornyi C/C++ kódból és 32 ezer sornyi C# kódból áll. Az implementáció a nyílt forráskódú .NET keretrendszer, a Mono 2.6-os verziójában készült, és a GTK+ grafikus felületet használja. A jelenlegi kiadás Linuxon kizárólag a Firefoxszal használható, de dolgoznak a Chrome támogatásán is.

A Novell és a Microsoft egyben bejelentette, hogy együttműködnek a Silverlight 3 és 4 funkcióinak implementálásában is. A Moonlight 3-as kiadásának előzetese várhatóan már a jövő év első negyedévében elkészül, a végleges változat pedig 2010 harmadik negyedévében jelenik meg. Fontos újdonság, hogy a redmondi szoftvervállalat kiterjesztette a szabadalmi mentességet a Moonlight minden használójára: így mostantól nemcsak a Novell, hanem bármelyik Linux-disztribútor szabadon módosíthatja és terjesztheti a csomagot, nem kell sem nekik, sem a felhasználóknak szabadalmi perektől tartania. A mentesség természetesen a tulajdonosi médiakodekek csomagjára, a Microsoft Media Packre nem vonatkozik.

Azóta történt

Előzmények