Teljesen megújult a Firefox

Hatalmas fába vágta fejszéjét a Firefox fejlesztését végző nonprofit szervezet, a Mozilla: megújult felhasználói felületet készített a sokak által használt Firefox böngészőhöz. Az „Australis” kódnéven emlegetett átalakítás célja egy áramvonalasabb, lekerekített formákkal kecsegtető felhasználói felület létrehozása, amelyet azonban – a Firefox hagyományaihoz méltóan – a felhasználók testre szabhatnak. A felület jobban igazodik a megváltozott felhasználói szokásokhoz, és az újraírásnak köszönhetően gyorsabban is működik. A Mozilla tervezési elveit a Mozilla Kiáltványban megfogalmazott célok határozzák meg, a böngésző fejlesztési szemléletét ez a dokumentum írja le.

Egy fontos magyar vonatkozás: a Mozilla Magyar Közösség egy kiadási bulit szervez 2014. május 7-re, amelyre ezen a linken lehet regisztrálni: ujfirefox.eventbrite.com/

Ilyen internetet szeretnénk

A Mozilla felvállalta a nyílt, innovatív internet népszerűsítését és pártfogását, annak érdekében, hogy mindenki számára adott legyen a lehetőség, hogy megvalósítsa álmait. A globális Mozilla Közösség tagjai azon fáradoznak, hogy a Firefoxszal és a többi termékkel úgy mutassanak példát, hogy közbe tiszteletben tartják a magánszférát. Ennek eredménye, hogy egy Egyesül Államokban végzett felmérés szerint a magánszféra védelmének tekintetében a Mozilla a legmegbízhatóbb szervezet. A Mozilla ezért arra kér mindenkit, hogy segítsen kialakítani az internet jövőjét. Első lépésként a webwewant.mozilla.org/ weboldal meglátogatásával és véleménynyilvánítással, valamint a későbbiekben az önkéntes közreműködéssel is.

Hosszú az út

A munka méretét jól jellemzi, hogy a fejlesztés még 2012 májusában indult és végül a 2014. április 29-i kiadásba került bele. A Firefox 4 megjelenése óta végrehajtott legnagyobb változtatás, bár késett, de ez nem hátráltatta a böngésző többi részének fejlesztését, hála a felpörgetett kiadási ütemtervnek, amelyet az alapítvány 2011-ben indított el, a 4-es verzió hatalmas késése után. Az időalapú kiadási ütemterv értelmében 6 hetente készül új kiadás, amely csak az elkészült szolgáltatásokat tartalmazza. Ráadásul eközben az új felület egyes elemei – mint például a megújult letöltéskezelő – már megérkezhettek a szoftverbe.

Az új felület

Az új felület legszembetűnőbb változása a lekerekített lapszélek, amelyek a kezdetektől fogva szögletes kialakításúakat váltják le. A lapok kezelése nem változott, ugyanúgy átrendezhetőek, bezárhatóak, animáltan áthelyezhetők, valamint a lapot az eszköztárról „letépve” új ablakban jelenik meg. Sok megnyitott lap esetén továbbra is jól használható, nem csökken le a lapok mérete túlzottan, ahogy eddig is.

A másik feltűnő újdonság a Firefox 4-es verziójában bevezetett narancsszínű Firefox gomb átalakulása. A gomb az ablak bal felső helyéről az eszköztár jobb oldalára került. Három vízszintes vonal jelképezi a gombon, ahogy az mostanában a beállító gomboknál széles körben használatos. Ez az új Firefox menü, amely szerényebben ágyazódik be a Firefox felületébe.

Firefox
A galéria megtekintéséhez klikk! a képre

Itt találhatjuk meg a böngésző használatához szükséges fontosabb műveleteket, a szövegműveletektől kezdve a nagyításon és az előzményeken át a beállítás ablakig. A menü az alsó két sort kivéve teljes mértékben testreszabható. Az alsó sorban a testreszabást, a súgót és a kilépést találjuk, a felette lévő sorban pedig az új Sync beállítását. Tehát ezek azok a részek, amelyek nem mozgathatóak, törölhetőek. A „Testreszabás” lehetőséget választva egy új lapon jelenik meg a felturbózott menüszerkesztő, amellyel „A további eszközök és funkciók” területről húzhatunk át gombokat a menübe és közvetlenül az eszköztárra is. Ezen a területen megjelennek a kiterjesztések gombjai is, így azokat is tetszőleges helyre kirakhatjuk.

Az eszköztáron csak az előre-hátra gomb és a címsor fix, minden mást át lehet helyezni, el lehet távolítani vagy új elemekkel lehet bővíteni. Így teljes mértékben saját munkastílusunkhoz alakíthatjuk a Firefox böngészőt. Meglátásom szerint az újítás szinte minden szempontból előrelépés, kivéve két területet. Az egyik hiányosság, hogy a korábbi állapotsor, később „Kiegészítősáv” már teljes mértékben száműzésre került, annyira, hogy nem találtam rá módot, hogy kiterjesztésekkel vissza tudjam állítani. A másik, ennél talán kisebb probléma, hogy a gombok mérete és feliratának megjelenítése most már nem választható. Összességében a legtöbb felhasználó élvezni fogja az új Firefox menüt, amely a versenytársak által nyújtott megoldásokhoz képest testreszabhatóságával tűnik ki a tömegből, a felhasználó igények figyelembevételével.

A könyvjelző elhelyezése és a könyvjelzők elérése egy kombinált gombba összpontosult, amellyel könnyen és látványosan lehet elvégezni a könyvjelzőkkel kapcsolatos műveleteket.

Firefox

 

Híd az eszközök között

A menü kapcsán már említettem az új Sync rendszert, amely – asztali, mobil, tehát többféle operációs rendszer között is működő – böngészők közötti könyvjelző-, előzmény-, űrlap- és egyéb adatok szinkronizálását végzi el. Az új szinkronizálási szolgáltatás a Firefox Accounts keretein belül biztosítja a háttérben dolgozó adatszinkronizációt minden beregisztrált eszköz számára. A működése megegyezik a régi Synckel, ám nem használ „Helyreállító kulcsot” és egyéb kódokat, ami könnyebb beállítást eredményez. A végpontok közötti titkosításhoz használt kulcsok előállítása jelszóból képződik, így érdemes erősebb és egyedi jelszót választani a Sync használata esetén. A régi rendszert továbbra is igénybe vehetik a felhasználók egy ideig, de új eszközt már nem lesz képes regisztrálni a Firefox.

Bemutatkozik a Firefox Accounts és az új Sync (technikai leírás).

A Firefox ökoszisztémát ismertető dokumentum megtekintése.

Az első lépésekhez

A Mozilla a Firefoxhoz kínál egy online ismeretterjesztőt és túrát, amellyel megismerhető a továbbfejlesztett szoftver képessége. A Firefox túra itt indítható, az új ismeretterjesztő itt található.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében található. Egyik fő újdonság a Gamepad API engedélyezése, így az mindenki számára használható fejlesztéssé vált. Ezzel az API-val a játékvezérlők támogatása válik teljessé az azt támogató böngészők alatt. A „navigator.plugins” nem lekérdezhető ettől a verziótól kezdve, a felhasználók biztonsága érdekében.

A mobilverzió újdonságai

  • a Firefox for Android szintén képes új Firefox Accountot létrehozni, és azon keresztül használni a szinkronizációs Sync eljárást.
  • a Bing kereső keresési javaslatokat ad.
  • többszörös megosztás a gyorsmegosztás gombbal.
  • jobb integráció a Open Web Appokkal Androidon.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

A Thunderbird letölthető új verziójában megjelent hibajavítások listája és a közzétett biztonsági hirdetmények.

A SeaMonkey 2.26-os verziója még csak béta verzióban elérhető innen, a kiadási megjegyzéseket pedig itt lehet megtekinteni. A SeaMonkey aktuális verziója innen érhető el.

Azóta történt

  • A fantasztikus Veletech

    Ismét kint volt a Mozilla standja Magyarország legnagyobb kütyüexpóján. Egy nappal előtte pedig az Okostelefon Akadémia 6.0 rendezvényen is.

  • Jöhetnek a reklámok a Firefoxba

    A felelős alelnök azt ígéri, hogy nem fogják zavaró tartalmakkal terhelni a felhasználókat.

  • Új Firefox kiadási buli

    Kiadási bulival ünnepli a Mozilla Magyar Közösség a Firefox „új arcát”. Előadások, filmvetítés és játékok várják a résztvevőket az ingyenes rendezvényen.

  • Az új Firefox rövid pórázra fogja a bővítményeket

    A legfőbb újdonság az Oldalsáv gomb, illetve az oldalsávokat már kiterjesztések is használhatják. Linux alatt a H.264 videókodek és az MP3, valamint az AAC hangkodekek támogatása emelhető ki. A bővítmények közül jó néhány nem indul el, csak külön kattintásra.

Előzmények

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?