Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

Bemutató események: február-április

Mint az előző cikkben említettem, a 2013-as esztendő eseménnyel teli év volt. Bár a fő fókusz tavaly (és idén is) a Firefox OS újonnan megjelenő mobiltelefonos operációs rendszeren volt, viszont volt jó pár olyan esemény is, amelyeken más Mozilla-termékek és -szolgáltatások is megjelentek a hallgatóság előtt. Az alábbiakban tematikusan bemutatom a hazai események sorozatát.

Az első eszköz, amelyen a Firefox OS bemutatható volt, februárban érkezett meg a magyar közösséghez. Ez volt az Unagi telefon, amelyet még csak az 1.0 előtti szoftverrel és androidos telefonokat idéző testbe költözve tudtuk csak bemutatni. Ezen a telefonon kezdődött el az operációs rendszernek nyelvének honosítása. De már hallani lehetett új fejlesztői telefonok érkezéséről is. A Firefox OS-t bemutató cikk után érkezett a jó hír, hogy az elsők között Magyarországon is megjelenik meg az új rendszer.

Február 18.: Fedora 18 kiadási buli

Az első publikus előadás itthon a Fedora-kedvelők baráti köre előtt volt, a 18-as Fedora verzió buliján, ahol a rendszert már be lehetett mutatni az Unagi készülékeken. A fejlesztői háttérrel rendelkező vendégek nagy örömmel fogadták a valóban nyílt és korlátozásoktól mentes rendszert, amely a új lehetőségeket nyit a felhasználók, a fejlesztők és a szolgáltatók előtt is. A kéttucat vendég nagy érdeklődéssel és sok-sok kérdéssel kísérte végig az előadást. Úgy tűnik, sikerült a Fedorások érdeklődését felkelteni, mert egy részük már vásárolt a készülékekből.

Március 13.: Okostelefon Akadémia

A Firefox OS hazai hivatalos bemutatója a Telenor által szervezett Okostelefon Akadémia első rendezvényére esett. Itt Mozillától és a Telenortól több szakember is tiszteletét tette a budapesti Akváriumban. A Firefox OS híre ekkor jutott el szélesebben körben az emberekhez, hiszen a vezető előadás Firefox OS-ről szólt, és a közönség már meg is nézhette testközelből a GeeksPhone cég által készített Keon és Peak nevű fejlesztői készülékeket. Az érdeklődés hatalmas volt, de a résztvevők egy része egyből a kétszázezer forint körüli árú luxustelefonokkal hasonlította össze a még fejlesztői stádiumban lévő, vélhetően tizedannyiért bevezetni tervezett készüléket.

A 2013. március 13-án megrendezett Okostelefon Akadémián (beharangozó) kiemelt prezentáció volt a Firefox OS-ről szóló előadás. Ez jól mutathatja az esemény szervezőjének – a Telenornak – elkötelezettségét a platform mellett. Bár a Firefox OS-csapat egy részének repülőgépét fogságba ejtette a hó a párizsi repülőtéren, a Telenor norvég szakemberei, a Mozilla Firefox OS üzletfejlesztéssel foglalkozó munkatársai, valamint a hazai önkéntes közösség tagjai is megjelentek rendezvényen, és próbáltak válaszolni a jobbnál jobb kérdésekre. Sok kérdést kaptunk a fejlesztéssel és a fogyasztóknak szánt készülékekkel kapcsolatban, amellyel le lehetett mérni, hogy a hazai piac befogadó egy új – nyílt webes megoldásokkal operáló – platformmal kapcsolatban. Az innovatív hozzáállás, a közösségi fejlesztés lehetősége sokak számára szimpatikusnak tűnt, nem is beszélve a HTML5, a CSS3 és a JavaScript gyorsabb elsajátíthatóságáról. Ennek megfelelően sokan jelezték hogy további információra éhesek fejlesztési kérdésekkel kapcsolatban, és az alkalmazáskészítésre fókuszáló, de sok más érdekes programot is kínáló Mozilla Hétvége 2013 közösségi eseményre is sokan szeretnének jönni.

Március 21.: Open Source Conference

Hasonló érdeklődés mellett zajlott a Open Source Konferencia 2013 rendezvény a Árkád filmszínházában. A szervezőknek hála itt is lehetőség nyílt a Firefox OS bemutatására, ezúttal témában már egy picit a Mozilla Hétvége tematikájára felkészülve, fejlesztési példát is bemutatva. A Mozilla Hétvége volt az első kísérlet arra, hogy a hazai fejlesztői közösség figyelmét felkeltsük a Firefox OS iránt. Erről az eseményről bővebben a fejlesztői események között lehet olvasni. Az érdeklődés itt is nagy volt, és úgy érzem a tapasztaltak alapján, hogy a szabad szoftverekért rajongó konferencialátogatók is sok fantáziát látnak az újonnan megjelenő szabad mobiltelefonos rendszerben. Ennek megfelelően sokan kíváncsiak voltak a rendszerre, és a Firefox OS egyből sláger téma lett a konferencián.

Április 03.: New Technology Meetup

A New Technology Meetup szervezői természetesen hamar lecsaptak ránk, s igényelték a Firefox OS-szel kapcsolatos információkat. A Müszi előadójának közönsége annyira érdeklődő volt, hogy az információéhséget nehéz volt 5+5 percben kielégíteni, de sikerült megmutatni a rendszer érdekességét és egyediségét. Az este folyamán aztán hosszas sörözés mellett az érdeklődök azonban még több információhoz juthattak.

Fejleszői telefonok:

Mozilla

Április 04.: Smartmobil Conference

Bár a késő délutáni időpont miatt már megfogyatkozott a látogatók száma az eseményen, azért akadt kb. 50 ember, aki betévedt az amúgy zsúfolt, közepes méretű előadóba, ahol az Open Source Conference-hez hasonlatos előadás hangzott el. Sikerült bemutatni a rendszert és a fejlesztők is megkapták az elinduláshoz szükséges instrukciókat. Az előadás után pár lelkes hallgató révén kiderült, hogy a Telenor mellett a Telekom is kínálni fogja ezeket a készülékeket. Ha minden igaz, idén is megyünk erre a rendezvényre, a tavalyinál nagyobb megjelenéssel.

Április 28.: Veletech 2013

Be kell vallanom őszintén, nem voltam még Veletechen, így nem is gondoltam volna, hogy ekkora érdeklődés övezi majd a Mozilla standját. Szerencsére a standunkon féltucat önkéntes segédkezett, így hajszálnyi esély azért volt arra, hogy minden érdeklődőnek be tudjuk mutatni a Firefox OS-t. Noha a vendégek néha három sorban álltak az asztalunk előtt, úgy tűnt, hogy mindenki megtudhatta, amit akart, és a fejlesztői telefonokat is szemrevételezhették. A hatalmas érdeklődést nagy visszhang kísérte, így számos videó és fotó született, amely a Firefox OS-t mutatta be. Több mint 300 ember biztosan új információkkal gazdagodott a Firefox OS platformot illetően, és saját kezükbe vehették a fejlesztői készülékeket.

Fényképek a Facebookon: első, második album. Hivatalos rövidfilm.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kütyübarátok Húsvétja

    Ma és holnap a különféle mobileszközök és egyéb hardverek kiállítása zajlik a Millenáris B épületében. Ma este hattól az Okostelefon Akadémia várja az érdeklődőket, holnap egész nap a Veletech 2014.

  • A fantasztikus Veletech

    Ismét kint volt a Mozilla standja Magyarország legnagyobb kütyüexpóján. Egy nappal előtte pedig az Okostelefon Akadémia 6.0 rendezvényen is.

  • Jöhetnek a reklámok a Firefoxba

    A felelős alelnök azt ígéri, hogy nem fogják zavaró tartalmakkal terhelni a felhasználókat.

Előzmények

  • Hazai Mozilla évértékelő – 1. rész

    Új mobil platform, egyre jobb mobilos és asztali böngésző, érdekes oktatási projektek, sok-sok saját szervezésű esemény és előadás, megújulás valamint a vörös pandák örökbefogadása.