Megjelent a Firefox 9 végleges kiadása

Tegnap a Mozilla kiadta a Firefox új, 9-es főverziójának stabil kiadását. Az alapítvány és a közösség új, „adj ki korán, adj ki gyakran!” elvű fejlesztési modelljének megfelelően nem hoz olyan sok szemmel látható és jelentős újdonságot, mint azt korábban megszokhattuk.

Ami ezek közül a felhasználók számára a legfontosabb lehet: az asztali kiadásokban gyorsult a JavaSript-motor. A fejlesztők egy olyan új eljárást (type inference) alkalmaztak, amellyel a futásidejű fordító hatékonyabb kódot képes generálni. A Mozilla saját mérései szerint ez akár 30 százalékos teljesítményjavulást is hozhat az elterjedt benchmarkokban. Ennél a gyakorlatban fontosabb, hogy a JavaScript-nehéz oldalak, képeket, videókat tartalmazó webalkalmazások gyorsabban futnak.

A böngésző Mac OS X Lionon futó verziója mostantól jobban integrálódik az operációs rendszer grafikus felületébe, egyszerűbb vele több kijelzőn böngészni, illetve kétujjas multi-touch gesztusokat vezet be. Szokás szerint bővült a Firefox HTML5- és CSS-repertoárja is.

A Firefox 9 stabil kiadása letölthető a Mozilla weboldaláról Windows, Mac OS X és Linux platformokra, a változások teljes – angol nyelvű – listája pedig a kiadási megjegyzésekben olvasható. A 9-es kiadás megjelenésével a böngésző soron következő főverziója, a Firefox 10 béta-stádiumba került, és az ütemterv szerint 2012. január 31-én érik stabillá, míg a Firefox 11 feljebb lépett a fejlesztői (Aurora) csatornába.

Az asztali változatok mellett frissült a böngésző androidos kiadása is. Ebben egy teljesen átdolgozott, tabletekre optimalizált felhasználói felület mutatkozik be, ez figyelembe veszi azt is, hogy az eszközt állítva vagy fektetve tartjuk – az újdonságokat részletesen a fenti videó mutatja be.

Azóta történt

Előzmények