Hazai Mozilla évértékelő – 1. rész

Eseménnyel teli évet zártunk, hiszen a Firefox OS megjelenésével számos új kihívást vállaltunk fel. Egy teljesen új terület, ahol együttműködünk készülékgyártókkal, szolgáltatókkal, chipkészítőkkel, annak érdekében, hogy a Firefox OS mindenki számára elérhető legyen. A Mozilla azért van, hogy segítsen. Segítségünkkel és partnereink segítségével mindenki olyan eszközökhöz juthat, amelyekkel szabványos megoldások mellett, költséghatékonyan férhetnek hozzá az emberek fejlett világunk legfontosabb, leggyorsabban változó közművéhez, az internethez.

Az elmúlt közel 16 esztendőben a Mozilla világméretű közössége fáradhatatlanul azon dolgozott, hogy jobbá varázsolja az internetet. Ennek érdekében több érdekes projektet is elindított a Mozilla az androidos Firefoxtól kezdve a Firefox OS-en át a Webmaker projektekig. Ez utóbbi a felnövekvő generáció internettudatos képzését segíti, s felkészíti a fiatalokat az egyszerű tartalomfogyasztásról a webes tartalmak előállítására.

Izgalmas év vár ránk idén is, hiszen a Firefox OS és a többi Mozilla projektben történő közreműködés minden eddiginél több feladatot és kihívást tartogat számunkra. Arra buzdítanák mindenkit, hogy aktivizálja magát és legyen mozillás önkéntes. Mert jó dolog segíteni.

A Mozilla azért van, hogy segítsen. Nyílt és szabványos megoldásokkal a Mozilla mindenkit hozzásegít, hogy megvalósítsa álmait az interneten. A szabad szoftverek, az innováció és a közösség az amelyben hisz a Mozilla. Hisszük hogy ilyen módon mindenki számára elérhető megoldásokat hoz létre a Mozilla közössége. Szeretjük az internetet, és bízunk benne, hogy munkánk révén a legjobb formájára sikerül alakítanunk. A Magyar Mozilla Közösség nevében szeretném megköszönni mindenkinek, aki önkéntesként vagy alkalmazottként részt vett a közös munkában és számítunk a segítségetekre idén is.

Sok feladatot sikerült megoldanunk tavalyi év során. Egészen felpezsdült a hazai mozillás élet. A Firefox OS-szel kapcsolatos feladatokra önkéntes csapat alakult, amelynek tagjai kitettek magukért. Csak novemberben annyi eseményen vettünk részt vagy szerveztünk saját rendezvényeket, mint egy évvel korábban egész évben. Az egész év folyamán számos blogbejegyzés, írás született, saját szervezésű workshopok és előadások is voltak nagy számban. A Firefox OS platform vonzotta a fejlesztőket is, és egyre több felhasználó és közreműködő vett részt a közös munkában. Kérek mindenkit, hogy aki szereti a internetet és tud rá időt, valamint energiát fordítani, legyen az önkéntesünk. Idén a tavalyi feladatoknál is több tennivaló vár ránk, hogy a Firefox OS a kezdeti lendületét megtartva tovább fejlődjön. És ez jó hír azok számára, akik szeretik az internetet.

Szeretném megköszönni a közösség aktív tagjainak a közreműködést:

Kelemen Gábor (Honosítási guru)

Nagy Gergő (Firefox OS – fejlesztői vezető)

Szalai Leona (Firefox OS – közösség média vezető)

Toldi Ádám – (tréning- és oktatási vezető)

Koren Balázs – (kommunikációs vezető)

Kéménczy Kálmán (technika támogatási oldalak honosítása)

Illetve köszönjük a közösség tagjainak, kiemelve Szmozsánszky István, Virág János, Udvari Gábor, Szép Annabella, Karóczkai Krisztián, Unicsovics Milán, Úr Balázs, Fazekas Zsolt és a többi önkéntes áldozatos munkáját. Céges támogatók közül hálásak vagyunk az USTREAM-nek (Hodicska Gergely, Koszti Lajos, Nádasdi Máté), a LIA Iskolának (Úr Balázs) és a IseeQ-nak (Püski Tamás), hogy rendezvényeinket befogadták illetve a Magyarországi Webkonferenciának, az Okostelefon Akadémiának (Telenor), a Hegyalja Fesztiválnak és a Veletech-nek (Mobilaréna), az Open Source Conference-nek, a különféle meetupoknak és oktatási rendezvényeknek hogy a rendezvényükön is megjelenhettünk.

Köszönjük a szolgáltatóknak (Telekom és Telenor), hogy felvállalták az ügyünk támogatását.

Azóta történt

  • A JavaScript kitalálója a Mozilla új főnöke

    Az új vezető a kezdetektől fogva részt vesz a projektben, a Mozilla Alapítvány egyik létrehozója.

  • Két hétig sem bírta a Mozilla új vezetője

    Brendan Eich úgy ítélte meg, hogy ha személye ekkora indulatokat és vitákat generál, akkor nem lehet hatékony irányítója a vállalatnak.

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?

  • Kütyübarátok Húsvétja

    Ma és holnap a különféle mobileszközök és egyéb hardverek kiállítása zajlik a Millenáris B épületében. Ma este hattól az Okostelefon Akadémia várja az érdeklődőket, holnap egész nap a Veletech 2014.

Előzmények

  • A Mozilla örökbe fogadta a budapesti vörös pandákat

    A Firefox böngésző és a Firefox OS okostelefon operációs rendszer fejlesztéséről ismert Mozilla örökbe fogadta a Fővárosi Állat- és Növénykert két kis vörös pandáját, Ambrust és Aurorát.

  • Mozilla blog: mi történt a Magyarországi Web Konferencián?

    Képekkel, videókal és diákkal mutatjuk be, mit történt a múlt szombati szakmai találkozón.