Elon Musk szerint nem szabad bezárni az atomerőműveket

Teljes őrültségnek tartja az atomerőművek leállítását Elon Musk, egy interjúban pedig őskori vezetésnek nevezte a Biden-kormányt.

Elon Musk nemrég már hangoztatta, hogy ideje lenne csúcsra járatni az atomerőműveket, a téma pedig újra előkerült egy interjúban, miután visszatért Németországból, a berlini gigagyár megnyitójáról.

A Tesla ügyvezetője az Axel Springer, a legnagyobb európai lapkiadó ügyvezetőjével beszélgetett a fremonti gigagyárban. Olyan témákat is érintettek, mint a fenntartható energia, a vezető magányossága vagy az emberiség jövője.

Az atomenergia a jó út?

Ami az energiatermelést illeti, Musk újra teljes őrültségnek nevezte azt, hogy Németország le akarja állítani a még működő atomerőműveit. Szerinte a németeknek nem csak meg kellene tartaniuk a jelenlegi atomerőműveiket, de a leszerelteket is be kellene indítani, mert a fenntartható energiához a nukleáris energián át vezet az út. Az emberiség energiaigényét Musk szerint idővel majd a napenergia elégíti ki, de az energiatároláshoz szükséges tartalékrendszerek fejlesztése és kiépítése sok időbe telik majd. Addig is az atomenergiához kell fordulni, mondja Musk, aki így kerülné el a geopolitikai krízis okozta problémákat, az olaj- és gázpiaci sokkot.


[+]

Nem kell sokáig élni

Az interjúban elhangzott továbbá, hogy Musk szerint idővel muszáj kolonizálni a Marsot; az élet meghosszabbításával a Szilícium-völgyben dolgozó riválisaival szemben azonban nem kíván foglalkozni, mert nem fél a haláltól, sőt, üdvözli majd. Hozzátette, hogy addig mindenképp élni szeretne, hogy láthassa: valóra válnak az álmai a SpaceX-szel kapcsolatban.

Musk elmondta azt is a téma kapcsán, hogy a legtöbb áttörést és innovációt fiatalok érik el, így szerinte ha mindenki tovább élne 100 évnél, akkor az emberiség találékonysága összeomlana, a társadalmi fejlődés leállna, megragadnánk a régi ötleteknél, véleményeknél.

Őskori Biden-kormány?

Megszokhattuk már, hogy Musk szeret érdekes és éles kijelentéseket tenni, és az sem titok, hogy nem különösebben kedveli Joe Bident és az aktuális amerikai kormányt. A Fehér Házat a közelmúltban többször kritizálta, amiért nem ismeri el a Teslát a fenntartható mobilitás úttörőjeként. Az interjúban a Biden-kormányt konkrétan egy nagyon őskori vezetésnek nevezte, amely szerinte képtelen kapcsolatba lépni az emberekkel, mert több generációval idősebb azoknál (és általánosságban is nagy problémának látja a gerontokráciát). Meglátása szerint a túl fiatal és a túl öreg vezetők képtelenek a népesség többségéhez kapcsolódni, anélkül pedig nem működhet rendesen egy demokrácia.

A teljes interjú itt olvasható.

Azóta történt

Előzmények