A netszolgáltatók visszautasítják a nekik szánt cenzori szerepet

A múlt héten számoltunk be arról, hogy Nagy-Britanniában a Timesonline kezébe jutott egy olyan törvényjavaslat vázlata, mely amerikai és francia tervezetek mintájára kötelezné a szolgáltatókat, hogy büntessék a jogvédett tartalmakat illegálisan letöltőket. Az internetszolgáltatók gyorsan reagáltak a hírre: szövetségük bejelentette, hogy továbbra is csak közvetítők akarnak maradni, s nem kívánják ügyfeleik online tevékenységét kontrollálni – közleményükben kifejtik, hogy e tevékenység folytatása előtt törvényi és technikai akadályok is állnak.

A szolgáltatói ipari szövetség (Internet Service Providers Association – ISPA) szóvivője elmondta az újságíróknak, hogy a 2002-ben meghozott, az e-kereskedelmet szabályozó törvény „egyszerű csatornaként” határozza meg az internetszolgáltatók szerepét, s így e cégek nem felelősek a hálózatukon zajló forgalom tartalmáért. A szóvivő ehhez hozzátette még, hogy más brit törvények pedig kifejezetten tiltják az átáramló adatok bírósági végzés nélküli vizsgálatát. Végül megjegyezte, hogy e tervezett ellenőri szerep felvállalása esetén komoly technológiai nehézségek is adódnának számukra ebből (nevezetesen: hogy bizonyos típusú tartalmakat képesek legyenek kiszűrni az adatfolyamból) – példaként megemlítette, hogy a p2p-forgalom szűrése sehová sem vezetne, mert az illegális fájlmegosztás mellett e technológiát használja számtalan törvényes, más jellegű vállalkozás is, például a BBC által nemrég indított iPlayer vagy a Napster zenei és videotartalmak közzétételére.

A BBC tudósítója megkérdezte a szóvivőt, hogy mit szól ahhoz, hogy az amerikai Comcast némi huzavona után elismerte: bizonyos esetekben korlátozzák a p2p-t használó ügyfelek forgalmát. Erre a szolgáltatók képviselője némileg kitérően azt felelte, hogy ezeket a forgalomszabályzó lépéseket az internetszolgáltatók a felhasználók többségének érdekében teszik meg, amikor a csúcsidőben, délután 4 és este 9 között hátrébb sorolják a p2p-t használókat. E véleményét szakértők is megerősítették a BBC-nek: szerintük a megnövekedett internetes adatforgalom miatt a szolgáltatók forgalomszabályozás nélkül nem is lennének képesek megfelelő szinten kiszolgálni ügyfeleiket.

data

Azóta történt

Előzmények