Újabb kibervédelmi hadgyakorlatot tartott a NATO

Az utóbbi években rendszeressé vált, hogy a nyugati katonai szövetség már nemcsak hagyományos hadgyakorlatokat tart, hanem a digitális világ kihívásaira válaszolva felkészülnek a kibertérből érkező támadásokra is. A gyakorlatok célja, hogy fejlesszék a tagországok közötti együttműködést, hogy adott esetben szervezetten és gördülékenyen legyenek képesek közösen fellépni egy ilyen jellegű támadás ellen.

NATO cyber

A 2008-ban megkezdett folyamat újabb állomásaként az idei gyakorlat (Locked Shield 2013) két napig, a múlt hét csütörtök-péntek zajlott. A tréningen 250 szakember vett részt, és a NATO központi szervei mellett kilenc európai helyszínen állítottak fel egységeket: Észtországban, Finnországban, Hollandiában, Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Szlovákiában. A vezényletet a NATO kibervédelmi központja látta el (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCD-COE), illetve menedzselési feladatokat láttak el a finn és az észt hadsereg illetékes egységei, illetve IT-biztonsági szervezetei.

A gyakorlaton hálózatok megtámadását, illetve védelmét szimulálták: az úgynevezett Vörös Csapat a Kék Csapat által védett hálózatot igyekezett kompromittálni. A Kék Csapat feladata az volt, hogy érintetlenül legyenek képesek fenntartani a hálózat működését. A szervezők az idei gyakorlaton a védőket nyilvánították győztesnek.

Azóta történt

Előzmények