Négy év hátrányban a térség telekompiaca

Még mindig jelentős lemaradással kell szembenézniük az újonnan csatlakozott uniós tagországok telekommunikációs piacainak. Mint ahogy az a Forrester Research piackutató friss elemzéséből kiderül, Európa keleti régiói a nyugati államok négy évvel ezelőtti fejlettségi szintjén állnak jelenleg a telekommunikációs piacok eredményeit figyelembe véve – írja a ZDNet internetes lap.

Bár a tavaly csatlakozó országok mindegyikében akad pótolnivaló, a lemaradás mértéke – az egy főre jutó jövedelem és az országspecifikus szabályozások függvényében – országonként jelentősen eltérő, mert például a mobiltelefonon kommunikálók arányát tekintve Szlovénia és Csehország már Nagy-Britanniát és Franciaországot is lekörözi, jócskán rácáfolva ezzel nyugati szakértők előzetes szkeptikus várakozásaira.

Az elemzés nagy piaci potenciált sejt a lemaradó országokban, amit egyrészt újabb mobiltelefonos licencek állami tendereztetésével, másrészt a csatlakozás hatására hosszú távon növekvő vásárlóerővel támaszt alá. A piackutató külön kitér a jelentős hátránnyal küszködő Lengyelországra, amely az év végéig három licenc kiadását tervezi, befektetésekre ösztönözve a már jelenlévő vagy piacra lépő mobilszolgáltatókat.

Általánosságban elmondható, hogy az új tagországok mindegyikében meredeken emelkedik a mobiltelefonok használata, az éllovas Észtország (78%) és Litvánia (75%) vezetésével; 2010-ig pedig szakértők szerint a keleti régió lakosságának 77 százaléka lesz elérhető mobiltelefonon. A dinamikus növekedés hajtóereje az új technológiák – mint amilyen az UMTS és az EDGE – lesznek, amelynek következtében az évtized végéig minden kelet- és közép-európai telefon mobil, internetkapcsolattal rendelkező készülék lesz.

Azóta történt

Előzmények