Nyáron csökkennek a mobildíjak?

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szándékai szerint júniustól 10 százalékkal kell csökkenteniük a mobiltelefon-társaságoknak nagykereskedelmi végződési díjaikat. Emellett a hatóság azt is el kívánja érni, hogy a vállalatok e tarifái – a határozat kihirdetését követő 120 nap után – legfeljebb csak 20 százalékkal különbözzenek egymástól – közölte Pataki Dániel, az NHH elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón. Jelenleg csúcsidőben 30, azonkívül mintegy 40 százalékos a különbség a legolcsóbb és a legdrágább végződtetési tarifa között – tette hozzá Hidasi István, a NHH tanácsának tagja. A Napi Gazdaság érdeklődésre elmondta, hogy azért 20 százalékban határozták meg a közelítési értéket, mert az Európai Unió azon országaiban, ahol a magyarhoz hasonló a piac, ott ezek a viszonyok alakultak ki. Ezek a döntések nem jelentik törvényszerűen a végfelhasználói díjak csökkenését, de mindenképpen a verseny élénkülését és végsősoron akár a felhasználók költségeinek mérséklődését is maga után vonhatja.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mobil-hívásvégződtetési piacon mindhárom mobiltelefon-társaság jelentős szereplőnek számít, vagyis ezáltal a T-Mobile és a Pannon mellett immár a Vodafone-ra is kiterjed a hatóság árszabályozó jogköre. Immár nemcsak a fix-mobil, vagyis a vezetékes hálózatból indított és mobilban végződtetett hívások, hanem a mobil-mobil hívások végződtetése is szabályozott – tette hozzá az elnök.

A hatóság idei tervei között említette még Pataki a Matáv és a kisebb, helyi vezetékes szolgáltatók összekapcsolási díja közötti különbségek csökkentését, illetve a széles sávú távközlési piac fejlődését biztosító lépések megtételét. Spakievics Sándor, az NHH nemrég kinevezett főigazgatója pedig a piacfelügyelet megújítását, a szolgáltatók magatartásának fokozott figyelemmel kísérését, az ügyfélszolgálat javítást, a fogyasztói csoportok jobb tájékoztatását említette az idei célok között.

Pataki hozzátette még, hogy az NHH idén áfával együtt 16,5 milliárd forintos bevételből gazdálkodhatna, de ebből 4,1 milliárdot be kell fizetnie a központi költségvetésbe. Tavaly 15,7 milliárdos bevételből kellett ugyancsak 4,1 milliárdot forintot "beadnia" a hatóságnak a büdzsébe.

Azóta történt

Előzmények