Négy évet kapott a Windows-hamisító

Nagy győzelemnek tartja a kalózkodás elleni harcban a Microsoft, hogy nemrég négy év börtönbüntetésre ítéltek egy tajvani férfit, aki kiterjedt vállalkozást gründolt a szoftverek professzionális hamisítására. A kalózhálózat fejének tartott Huang Csör-seng (Jer-sheng Huang) volt felelős az 1997 és 2003 között világszerte forgalomba került hamis termékek 90 százalékának előállításáért és terjesztéséért – állítják a redmondiak.

A férfi által kiépített szervezet legalább 21 Microsoft-szoftvert hamisított – ezek mindegyikét hét nyelvi változatban –, majd terített a világ legalább 22 országában, összesen nagyjából 900 millió dollár értékben. A hatóságoknak többéves nemzetközi nyomozást követően sikerült lekapcsolnia őt és társait még 2004-ben.

Huang Tajvanon két CD- és DVD-sokszorosító üzemet tartott fent, de Dél-Kínában is készültek lemezek a számára, miután 2001-ben egyik tajvani gyárát lefülelték. Az szervezet profi minőségű hamisítványokat készített, külön szakembert szerződtettek a hologramok másolásához szükséges módszerek kidolgozására. A hamis termékek mindegyike jó minőségű volt – a csomagolástól a garanciajegyen át a használati útmutatóig –, ezért a vásárlók nem gyanakodtak.

Azóta történt

Előzmények