Négymilliárd mobilhasználó várható 2015-re

Jelenleg mintegy 1,3 milliárd embernek van mobiltelefonja, 2008-ra ez a szám kétmilliárdra nő, 2015-ben pedig már a föld lakosságának a fele, azaz négymilliárd ember fog mobilt használni – jósolta a mobilágazat 3GSM elnevezésű éves kongresszusán Jorma Ollila, a mobilkészülék-gyártásban világelső finn Nokia elnök-vezérigazgatója. A növekedés zöme a feltörekvő országokból, így Kínából, Indiából, Indonéziából, Brazíliából és Oroszországból fog származni. Emlékeztetett arra, hogy egyes nagy penetrációjú országokban – köztük Olaszországban, Csehországban és Portugáliában – a beszédforgalom nagysága alapján a mobilkommunikáció már megelőzte a vezetékest.

A franciaországi Cannes-ban megrendezett kongresszuson általában derűlátás uralkodott, ami indokolt is, hiszen tavaly látványosan javult a helyzet az ágazatban, amely előzőleg megszenvedte részint az általános gazdasági gyengélkedést, részint a harmadik generációs (3G) szolgáltatási koncessziók megvásárlása miatti eladósodást. Bár a múlt évi fordulat nagyrészt a feltörekvő piacoknak volt köszönhető, a gyártók és a szolgáltatók örömmel könyvelhették el, hogy Európában, az USA-ban és Japánban is erősödött a kereslet a fényképezőgéppel ellátott, színes kijelzős készülékek, illetve a multimédiás szolgáltatások iránt.

Arun Sarin, a brit Vodafone vezérigazgatója, valamint Rudolf Lemprecht, a német Siemens mobilrészlegének vezetője a Reuters tudósítása szerint egyaránt azt emelték ki, hogy a tíz évvel ezelőtt bevezetett GSM szabványú hálózatokat ma már egymilliárd ember használja, Thierry Breton, a France Télécom vezérigazgatója pedig a 3G-s szolgáltatások kedvező perspektíváit ecsetelte. Paul Otellini, az Intel operatív igazgatója bejelentette, hogy a világ vezető chipgyártója a mobilágazatban is meghatározó szereplő kíván lenni nagy teljesítményű és olcsó processzoraival.

Azóta történt

Előzmények