Nem gyorsul a lakossági ADSL

A várakozásokkal ellentétben egyelőre nem növeli a lakossági ADSL-csomagok sávszélességét a Magyar Telekom. A távközlési vállalat mai bejelentése szerint csak a jelenleg legnagyobb sávszélességű, 4 Mbit/s-os, üzleti felhasználóknak kínált hozzáférés maximális letöltési sebessége nő, mégpedig 6 Mbit/s-ra. A hozzáférés átállítására február 1-je és 15-e között folyamatosan kerül sor, a vállalat internetszolgáltató partnerei ezt követően kezdik értékesíteni a megnövelt sebességű csomagot.

Az üzleti felhasználók már eddig is kaphattak akár ennél gyorsabb hozzáférést is. Az Externet például – négy 4 Mbit-es ADSL-vonal összekapcsolásával – 16 Mbit/s maximális sebességű csomagot is kínált, a mostani grátisz sávszélesség-emeléssel az ilyen extra ajánlatok is olcsóbbak vagy változatlan ár mellett gyorsabbak lehetnek. Hogy a lakossági piacon várható-e a közeli jövőben hasonló emelés, nem kívánta elárulni érdeklődésünkre a vállalat sajtóosztálya.

Az azonban kiderült, hogy Magyar Telekom az akár 12 megabites letöltési sebesség elérését is lehetővé tévő ADSL2 technológia alkalmazását és országos elterjesztését is tervezi. A társaság ezzel kapcsolatban is elzárkózott a további felvilágosítástól, így egyebek mellett azt sem tudtuk meg, hogy mikorra várható az új generációs hálózat üzembe állítása. ADSL2-szolgáltatást eddig kizárólag a PanTel nyújt hazánkban – egyelőre csak Budapest néhány kerületében –, 4 és 6 megabites csomagokat kínálva üzleti előfizetőinek.

Azóta történt

Előzmények