Nem kell rohanni az ERP-vel

A rEVOLUTION Software szerint akaratukon kívül csapdába kerülhetnek azok a cégvezetők, akik elhiszik, hogy megváltást hozhat cégük életébe egy minimumra redukált, egy nap alatt bevezethető vállalatirányítási rendszer. Az erősödő pénzügyi és gazdasági válság közepette a hazai szoftvercég azt tapasztalja, hogy a ERP-piacon egyre több ügyfél és szállító törekszik arra, hogy egy új rendszer bevezetését minimális idő alatt oldja meg, a lehető legkisebb pénzügyi és emberi erőforrás ráfordításával. A törekvések a gazdasági nehézségek tükrében érthetőek, de a rEVOLUTION szerint a bevezetési projektek sikerességét válság idején is ugyanazok a tényezők határozzák meg, mint egyébként. Ezek pedig kivétel nélkül megkövetelik a rendszert bevezető vállalat és a bevezetést végző tanácsadó cég közösen végzett körültekintő és megalapozott munkáját.

Tanulmányok és a piaci tapasztalatok alapján az ERP-bevezetések több mint fele valamilyen szempontból sikertelen; jellemzően nem készül el a kitűzött határidőre, túllépi a költségkeretet, vagy nem valósul meg a szükséges funkcionalitás. A bevezetési projektek sikeréhez hozzájáruló legfontosabb öt tényező a felhasználók megfelelő mértékű bevonása a bevezetésbe, a vezetőség támogatása, az igények egyértelmű megfogalmazása, a megfelelő tervezés és az, hogy az elvárások reálisak legyenek. A kudarcokért felelős tényezők között pedig a felhasználóktól származó észrevételek figyelmen kívül hagyása, az elvárások hiányos megfogalmazása, az elvárások menet közbeni változtatása, a felső vezetés támogatásának hiánya, valamint a szükséges vállalati erőforrások hiánya vezetnek.

Egy extrém rövid bevezetési idővel (hallani és olvasni egynapos bevezetésekről) végrehajtott projekt esetén a sikerhez vezető kritériumok betartása, illetve a kudarcokért felelős tényezők elkerülése nyilvánvalóan nem biztosítható, így ezek a projektek fokozott kockázattal járnak. A bukás következménye pedig válság idején különösen súlyos lehet. „Egyre több olyan céggel találkozunk a munkánk során, amelyek 1-2 éve vezettek be vállalatirányítási rendszert, de annyi bosszúságot okoz nekik a használat, hogy inkább egy újabb beruházás és szállítóváltás mellett döntenek” – mondja Bódog Norbert, a rEVOLUTION ügyvezetője.

A rEVOLUTION Software az egynapos bevezetés helyett azt ajánlja a cégvezetőknek, hogy a bevezetési projektet bontsák le több fázisra, és első körben a fő folyamatokra koncentráljanak. Az ERP-rendszerek folyamatosan bővíthetők, és egy többlépcsős bevezetés segít a hatékony erőforrás-gazdálkodásban. Amennyiben mégis azt látja a vállalat, hogy nem elérhetőek számára a nemzetközi fejlesztésű rendszerek, érdemes szétnéznie a hazai fejlesztésű szoftverek között is, mert számos széles funkcionalitású rendszer áll rendelkezésre, amelyek felveszik a versenyt a nemzetközi ERP-rendszerekkel – állítja a cég.

Azóta történt

Előzmények