Nem köti egy adott géphez a Vistát a Microsoft

A felhasználók nyomására a Microsoft mégsem szigorít a dobozos Windows Vista licencfeltételein, ahogy korábban tervezte. A szoftvercég két héttel ezelőtt a kalózmásolatok elleni harc jegyében egy olyan módosítást vezetett elő, amely csupán egyetlen alkalommal tette volna lehetővé az operációs rendszer átköltöztetését egy új számítógépre. Ez a korlátozás megkeserítette volna a PC-jüket gyakran felújító userek életét, mivel a Windows már néhány kulcsalkatrész cseréje esetén is új gépként kezeli a megbütykölt komputert. Ezért egy újabb alkatrészcserét követően csak egy újabb licenc vásárlásával lehetett volna életben tartani az operációs rendszert.

Az ezt felpanaszoló felhasználók nyomására a vállalat a múlt hét végén meghátrált, és lényegében visszatért a Windows XP esetében alkalmazott licenchez. Ez nem korlátozza az operációs rendszer áttelepítését másik gépre: ha a korábbi installációt letöröljük, annyiszor telepíthetjük egy új számítógépre a szoftvert, ahányszor csak kedvünk tartja.

„Szeretnénk, ha világosak lennének a kalózkodásellenes szándékaink. Ugyanakkor a beérkezett visszajelzéseket meghallgatva szükségesnek láttuk ezt a változtatást” – magyarázta a visszatáncolás okait a CNET-nek Mike Burk termékmenedzser.

A nagyobb rugalmasságot biztosító licenc csak a Vista dobozos változataira vonatkozik, a normális esetben PC-kre előtelepített OEM-verziókra nem. Utóbbiak általában nem költöztethetők át más számítógépekre.

Azóta történt

Előzmények