AI-versenybe kezd az USA-val és Kínával Németország

Németország megduplázza az AI-költségvetést, hogy versenyezhessen az USA-val és Kínával.

Mostanra egyértelművé vált, hogy a legtöbb ország és cég szeretne egy nagy szeletet az AI-világból, így a fejlesztések nem csak az USA-ra és Kínára korlátozódnak. Még a múlt héten jelentette be a német kormány, hogy nagyjából megduplázza a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokra fordított költségvetést, a következő két évre nagyjából 1 milliárd eurót jelent ez.

A németek célja, hogy felvegyék a versenyt a piacvezető USA-val és Kínával.

Ennek ellenére a keret igen visszafogott, hiszen a Stranford Egyetem szerint az amerikai kormány már 2022-ben is 3,3 milliárd dollárt áldozott ilyen célra.

Miközben Németországban a kulcsfontosságú ágazatok a maguk nehézségeivel küzdenek, az AI itt is gazdasági fellendülést hozhat, egyes remények szerint. A németek szerint 150 új egyetemi kutatóközpont jöhet létre, terjeszkedhetnek az adatközpontok és elérhetővé válhatnak a nagy, nyilvános adatbázisok.

Persze az USA magánszektorában ehhez képest döbbenetes összegeket költenek AI-kutatásokra: 2022-ben 47,4 milliárd dollárért, ami közel a duplája egész Európa AI-költségvetésének. Kína 13,4 milliárd dollárt áldozott erre a célra, mondja a Stanford.

A németek abban bíznak, hogy a helyi, várhatóan szigorúbb, biztonságra és magánszférára figyelő törvények miatt több szereplőt vonz majd a régió. Szerintük a megmagyarázható, megbízható és átlátható AI versenyelőny.

A német AI-startupok száma idén megduplázódott, de az ország így is csak a kilencedik legnagyobb a globális AI-versenyben.

Azóta történt

Előzmények