Netről letölthető agrártámogatás

A Magyar Agrárkamara az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) támogatásával olyan eMagyarország pontokat, azaz közösségi internet-hozzáférési helyeket működtet, ahol a tanácsadók nem csupán az internetezés kezdő lépéseiben segítik a gazdákat, hanem többek között a támogatási igénylőlapok kitöltésében is, így küszöbölve ki a nyomtatványok kitöltésének esetleges formai, illetve tartalmi hibáit — közölte ma Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke, valamint Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara főtitkára közös sajtótájékoztatójukon.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Magyar Agrárkamara együttműködésnek köszönhetően az országban csak a Magyar Agrárkamara által működtetett eMagyarország pontokon érhető el olyan e-szolgáltatás, amellyel elvégezhető a támogatási igénylőlapok rögzítése és elektronikus továbbítása az MVH felé. Uniós csatlakozásunkat követően a mezőgazdasági termelők az agrártámogatások kétharmadát egyszerűsített, területalapú támogatás címén igényelhetik. A támogatás igénybevételének feltétele a regisztráció és a terület azonosítása.

A termelők területalapú támogatásának igényléséhez 2004. évben egy teljesen új rendszer, az ún. egyedi blokktérképek és termelői regisztráció rendszere került bevezetésre. Az egyedi blokktérképeket és a regisztrációs számot azonban minden gazdálkodónak egyedileg kellett igényelnie a támogatási nyomtatványok benyújtása előtt. Mindez a gyakorlatban azt jelentette, hogy rendkívül rövid idő alatt az ország valamennyi termelőjének regisztrációját és blokkazonosítását kellett elvégezni. Ez pusztán hagyományos eszközökkel megoldhatatlan feladat lett volna.

A kamarai eMagyarország pontokon elérhető on-line elektronikus blokktérkép-keresővel és nyomtatványkitöltő alkalmazással 40 000 gazdálkodó választotta ki és igényelte meg a szükséges blokktérképeket. Ezeket az igényeket a rendszer tárolta és továbbította, majd ezek alapján kerültek kiküldésre a támogatási igénylőlapok és blokktérképek. Az IHM közleménye szerint a kamarai eMagyarország pontok csaknem 20 000 kistermelő 3,5 milliárd forint banki előlegének faktorálásában működtek közre.

Azóta történt

Előzmények