Újraéledt a szabadalmi háború: a Nokia az Apple-t támadja

Az Apple viszont nem hagyja magát: trollkodásra hivatkoznak, illetve arra, hogy a Nokia tisztességtelen feltételeket ajánlott nekik.

A Nokia tegnap bejelentette, hogy három német, illetve egy amerikai bíróságon pert indít az Apple ellen, melyek tárgya, hogy szerintük az Apple összesen 32 esetben jogtalanul használta fel a korábban mobiltelefonos iparban élenjáró finn vállalat szabadalommal védett megoldásait. E szabadalmak igen sokfélék: akad közöttük a kijelzőkre, a felhasználói felületekre, az alkalmazott szoftverekre, antennákra, chipsetekre, illetve a videók kódolására vonatkozó védettség is.

A hivatalos közleményben kijelentik, hogy a Nokia Technologies szabadalmi portfóliójának licenceléséről meg tudtak állapodni az Apple-lel 2011-ben, ám a későbbiekben a felvásárlásokkal, illetve saját fejlesztésekkel feltöltött portfólió egyéb szabadalmak felhasználásáról már nem, az Apple ezek után nem akart fizetni, de továbbra is felhasználta őket termékeiben.

Az Apple ezzel szemben azt állítja, hogy ők mindig megfizették a szabadalmak után járó tisztességes díjat, ám a Nokia teljesíthetetlen követelményeket támasztott, sőt most összeállt két közismert patent trollal (Acacia Research Corp., valamint a Conversant Intellectual Property Management Inc.), hogy extra jövedelemhez jussanak, ezért ők is eljárást kezdeményeztek e cégek, illetve a Nokia ellen.

Az ügy érdekessége, hogy az Apple egy nappal az után indította meg az eljárást, hogy a Conversant új vezetőjévé azt a Boris Tekslert nevezték ki, aki az Apple-nél 2009 és 2013 között a szabadalmi ügyekért volt felelős, például ő vezényelte a Samsung elleni gigapereket. Emellett azt is érdemes tudni, hogy a trollokként ismert vállalkozások közül idén már mind a Conversant, mind a Acacia nyert szabadalmi pert az Apple ellen.

Azóta történt

Előzmények