Bemutatták a nyomtatható e-papírt

Sajátos találmányról számolt be a héten Tajvan legnagyobb technológiai kutatóközpontja, az ITRI. A szakemberek egy olyan flexibilis e-papírt fejlesztettek ki, amelyre hagyományos hőnyomtatóval lehet képeket felvinni. Amikor a nyomatra már nincs szükség, az gombnyomásra törölhető a felületről, amely aztán újra írhatóvá válik – összesen 260 alkalommal.

Az i2R névre keresztelt e-papír ún. koleszterikus folyadék-kristályokra épül, képes színek megjelenítésére, 300 dpi felbontást támogat, és energiafelvétel nélkül őrzi meg a rányomtatott képet. A kifejlesztésében részt vevő kutatók azt mondják: környezetkímélő alternatívája lehet az olyan papírnyomtatványoknak, mint a poszterek, jegyek vagy árcédulák, melyeket milliószámra nyomtatnak világszerte.

„A legnagyobb áttörés az, hogy míg a hagyományos kijelzők esetében az íráshoz is szükség van elektromos áramra, a mi technológiánk közelebb áll ahhoz, ahogy a valódi papírt használjuk” – magyarázta a Reuters-nek John Csen, az ITRI illetékes vezetője.

A papírt áram alá helyezve törölhető annak tartalma, de a kutatók készítettek egy olyan módosított hőnyomtatót is, ami szintén el tudja végezni a műveletet. Az i2R-ből ma egy A4-es méretű lap körülbelül 2 amerikai dollárba kerül; a fejlesztők azt remélik, hogy a termék két éven belül széles körben megvásárolható lesz.

A megoldást azonban nem fogadta egyöntetű lelkesedés. A kritikusai felhívják a figyelmet arra, hogy a mai e-readerekben használt e-papír korlátlan számban törölhető és újraírható, és igaz ugyan, hogy e műveletek áramfelvétellel járnak, de a hőnyomtatóval végzett írás is. Az is kérdés, hogy vajon környezetkímélő módon feldolgozhatók-e az elhasználódott i2R papírok.

Azóta történt

Előzmények