OpenPower: linuxos szervercsalád az IBM-től

Az IBM tovább bővítette Linuxra épülő kiszolgálócsaládját. Az OpenPower 720 igazi újdonságnak számít, hiszen a jelenlegi Power processzorokra alapuló, Linuxot futtató szervercsaládok egyikébe sem illeszkedik, így az OpenPower technológián alapuló megoldások a kategória negyedik sorozatát alkotják.

Az új sorozat létrehozását az IBM azzal indokolja, hogy a kis- és középvállalkozások IT-költségei magasabbak a kelleténél, hiszen az infrastruktúra kiépítésekor kénytelenek a feladatonként várható legmagasabb igénybevétel esetére tervezni – viszont igen ritka, hogy minden feladat egyszerre igényli a számára elérhető maximális erőforrásokat. Jelentős megtakarítás lenne azonban elérhető, ha a drágább szervereknél alkalmazott erőforrás-virtualizáció ebben a szegmensben is rendelkezésre állna, hiszen így az IT-infrastruktúrát a várható átlagos igénybevételre kell méretezni, a fizikai szerverek száma pedig csökkenthető.

A hírek szerint az új kiszolgáló (illetve később várhatóan kiszolgálócsalád) igen versenyképes áron kerül forgalomba – várhatóan az első Power5 alapú szerver lesz, amely az Intel Xeonra és az AMD Opteronra épülő x86-os megoldásokkal is felveszi a versenyt –, a Power architektúra részleteinek májusi közlése tehát valóban segíthette a külső fejlesztések felgyorsulását, ezzel a teljes rendszer olcsóbbá válását. Az OpenPower 720 szerverén elérhetők az IBM más kiszolgálói által is támogatott fejlett virtualizációs technológiák. Az OpenPower segítségével processzoronként akár 10 operációs rendszer futhat egyidejűleg, Suse Linux operációs rendszer esetén pedig lehetőség nyílik a processzor- és I/O-erőforrások dinamikus logikai particionálására, allokációjára is, az aktuális feladatoknak megfelelően.

Az OpenPower technológiával az IBM tehát komplett megoldást szállít a kis- és középvállalatoknak, melynek középpontjában az egyszerűség, az erőforrás-adaptáció és az erőforrás-kihasználás maximalizálása, végső soron a költségcsökkentés áll.


Az OpenPower 720 SPEC-eredményei

Az OpenPower 720 maximálisan 4 darab 1,5 vagy 1,65 GHz sebességu Power5 processzort, illetve maximálisan 64 GB memóriát tartalmazhat, rack és torony kivitelben egyaránt elérhető, operációs rendszerként pedig kizárólag a SUSE vagy a RedHat Linux-disztribúciók választhatóak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények