Optikai kábelt a lakásokba!

A francia kormány egy olyan javaslatot tett le az asztalra a múlt héten, amely a széles sávú internet elterjesztésének jegyében kötelezővé tenné az új építésű lakásokban az üvegszálas hálózat kiépítését. A parlament még a nyári szünet előtt szavaz a tervezetről – írja az International Herald Tribune.

A lapnak nyilatkozó kormányszóvivő, Luc Chatel elmondása szerint a 25 vagy annál több lakásos lakóépületek építtetőit köteleznék az ún. fiber to the home (FTTH) optikai hálózat előfizetőig húzódó szakaszának kiépítésére. A javaslat értelmében az ingatlanok árába beépítik majd ennek az árát. Ezekhez a szakaszokhoz a különféle szolgáltatók mindegyike hozzáférhet, arról pedig majd megállapodnak, hogy megosztják-e valamilyen formában egymással a lokális node-okat. Ami versenyügyi kérdés ezen túl felmerül, az már a francia hírközlési hatóság, az Arcep hatáskörébe tartozik – tette hozzá Chatel.

A jelenleg elterjedt rézkábeles összeköttetéseknél jóval nagyobb sávszélességet és sokkal hatékonyabb jeltovábbítást biztosító üvegszálas hálózatok lefektetésére az elkövetkező tíz évben 10-15,8 milliárd euró körüli összeget fordítanak majd a helyi távközlési vállalatok.

Azóta történt

Előzmények