Ruhaszárítónak használta a méregdrága routert

Tavaly nyár óta egy 75 éves svéd asszony otthonában működött a világ leggyorsabb internetkapcsolata. Amint arról mi is írtunk, a Karlstad városában élő Sigbritt Löthberg élete első számítógépéhez egy 40 gigabites hozzáférést is kapott ajándékba – nem azért, mert világrekorder fájlcserélővé szeretett volna avanzsálni, hanem mert az ő otthonát választották ki egy optikai adatátvitelt népszerűsítő mintaprojekthez. Persze nem teljesen véletlenül. Sigbritt asszony ugyanis Peter Löthberg svéd hálózati guru édesanyja – a Ciscónál dolgozó Löthberg fiú a városi közgyűlés illetékes hivatalával karöltve építette ki a mintakapcsolatot.


Nem rendeltetésszerű

A The Local című, angol nyelvű helyi lap most utánament, hogy miként változtatta meg az asszony életét a házába kilenc hónapja kihúzott szuperhálózat. „Többnyire a mosott ruhát szárította vele, mivel a meglehetősen méretes hardver erősen melegedett” – számolt be a több százezer dolláros rendszer nem teljesen rendeltetésszerű hasznosításáról Hafsteinn Jonsson, az önkormányzat hálózatokért felelős vezetője.

Löthberg eredetileg azt akarta megmutatni a projekttel, hogy miként építhető egy nagy sebességű, nagy távolságokat áthidaló hálózat megfizethető áron. A gyors kapcsolatot egy új modulációs technikával valósították meg, amellyel akár 2000 kilométer távolságra lévő routerek között is közvetlenül, jelerősítők beiktatása nélkül folyhat az adatátvitel az üvegszálas kábeleken. (Csak a szkeptikusok kedvéért: a technikai részleteket bemutató prezentáció és a telepítést dokumentáló fotóalbum.)

Löthberg azóta elvitte a méregdrága berendezéseket a szülői házból, és egy észak-svédországi városban, Luleåban teszteli tovább őket, anyja ezért most csak 10 gigabites routerek melegénél száríthatja a ruhákat az időközben híressé vált garázsban. De lehet, hogy csak néhány hónapig kell beérnie ilyen gyatra teljesítménnyel. „Gondolkodunk azon, hogy 100 gigabites hálózatot vezetünk be hozzá a nyáron. Akkor aztán még a szomszédok ruháit is száríthatja majd” – vázolt egy szebb jövőt Jonsson.

Azóta történt

Előzmények