Megcsapolták az orosz központi bank számláit

Az elmúlt két évben sokasodnak a nagy pénzintézetek ellen indított támadások, melyeknél a részleges siker is hatalmas kárt okoz.

Pénteken jelentették be, hogy kiberbűnözők mintegy kétmilliárd rubelt (közel kilencmilliárd forintnak megfelelő összeget) loptak el az orosz központi banknál (Банк России) vezetett számlákról. A tudósításokat a bank szóvivője megerősítette, ugyanakkor szombaton közleményben pontosították is. Ezek szerint nem egyetlen rablásról van szó, hanem ennyit pénzt veszítettek el az orosz bankok hackertámadás következtében 2016-ban összesen, és ez az összeg a teljes banki pénzforgalomnak mindössze 0,005 százaléka, vagyis elhanyagolható.

Artyom Szicsev, a bank biztonsági főnöke elmondta, hogy a hackerek eredetileg 5 milliárd rubelt akartak megszerezni, de akció közben felfedezték őket, és 3 milliárdot sikerült visszaszerezni: „Szerencsénk volt, hogy valamennyi pénzt meg tudtunk menteni” – közölte Szicsev. Azt is bejelentették, hogy a támadók ugyanekkor magánbankokat is célba vettek, és ezekből az intézményekből is loptak el pénzt. (A CNN tudósításának ezt a részét cáfolta a hivatalos közlemény, mely szerint félreértették a szakértő szavait.)

A közlemény arról nem beszél, hogy az incidens pontosan mikor is történt, és arról sem osztanak meg információkat, hogy a hackerek hogyan férhettek hozzá a számlákhoz. Több szakértő is azt feltételezi, hogy újra a nemzetközi elektronikus utalási rendszer, a SWIFT állhat a háttérben, melynek hiányosságait, az implementáció hanyagságait kihasználva bűnözők az eltelt két évben már óriási összegeket, százmillió dollárokat loptak el bankoktól világszerte. A Symantec kutatói például úgy vélik, hogy a globális pénzügyi rendszert érő folyamatos támadások mögött egyetlen, technológiailag is magas szinten felkészült csoport, a „Lazarus” áll, akiket összefüggésbe hoztak már Észak-Koreával is.

Azóta történt

Előzmények