Az oroszok hozzáférést akarnak az üzenetküldőkhöz

A kormányok és a nemzetbiztonsági ügynökségek frusztráltak, mivel vannak olyan technológiák, melyek lehetetlenné teszik a megfigyelést.

Nemrég terjesztették be az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma elé azt a törvényjavaslatot, melyben az is szerepel, hogy a szövetségi biztonsági szolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) minden, az országon belül folyó kommunikációs szolgáltatáshoz, az azokon folyó tartalomközléshez hozzáférést kell kapjon, különben az adott szolgáltatást megbüntetik, esetleg be is tiltják.

Ez azt jelentené, hogy az olyan szolgáltatások, mint a WhatsApp, a Viber stb. hátsó kapukat kell biztosítsanak a nemzetbiztonságnak, hogy azok titkosítás nélkül beleolvashassanak az üzenetekbe.

Az Egyesült Államok hasonló törekvéseire emlékeztető tervezetet a törvényhozás biztonságért felelős bizottsága már elfogadta, így kerülhetett a plénum elé. Az egyik felsőházi képviselő, a kommunistából liberálissá, majd ókonzervatív jobboldalivá átváltozó Jelena Mizulina szerint az agymosott tizenévesek akár rendőrgyilkosságra is rávehetőek, ezért szükséges, hogy a hatóságok a titkosítás megkerülésével láthassák a kommunikációt. Sőt, Mizulina azt is felvetette, hogy el kell gondolkodni azon, hogy az online kommunikációs csatornákon előzetes szűrést (cenzúrát) vezessenek be.

Habár a biztonsági szakértők a hatalmas botrány okozó Apple-ügy kapcsán már számtalanszor megjegyezték, hogy az internetes tevékenység alapja a szabadon használható titkosítás – pl. gazdasági, üzleti okokból –, a kormányzatok, legyenek azok bármilyen irányultságúak, nagyon nem nézik ezt – pl. a végponti titkosítást – jó szemmel, mivel így a nemzetbiztonsági szolgálatok eddigi „mindent látunk és hallunk” pozíciója megrendült. Az online tolvajlás egyre nagyobb mérvű terjedése mellett egész biztos, hogy ez lesz az évtized hátralévő részének legnagyobb biztonsági kihívása.

Azóta történt

Előzmények